fallback

Рединг: Не е възможно картел от 3 американски агенции да решава съдбата на държави

Виждам 2 възможности: или държавите от Г-20 да решат трите агенции да бъдат раздробени, или да бъдат създадени европейски и азиатски конкуренти, заяви еврокомисарят

10:27 | 11.07.11 г. 13

Вивиан Рединг. Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заплаши трите най-големи рейтингови агенции в света с раздробяване, съобщиха Франс прес и ДПА, цитирайки интервю на Рединг за германския в. "Велт".

"Виждам две възможности: или държавите от Г-20 (най-богатите страни в света) да решат трите агенции да бъдат раздробени и така САЩ ще бъдат принудени да трансформират трите агенции в шест дружества, или да бъдат създадени европейски и азиатски конкуренти", отбелязва Рединг в днешния брой на "Велт".

Американските Moody's и Standard and Poor's и англо-американската Fitch доминират на пазара за рейтингови оценки по платежоспособността на компании и държави, отбелязва АФП.

Неотдавнашното решение на Moody's да понижи рязко оценката на Португалия, която обаче бе започнала да изпълнява програма за икономически реформи, предизвика разгорещен дебат в Европа за мощта на тези агенции, обвинени, че изострят кризата на държавния дълг в еврозоната.

"Не е възможно един картел от три американски агенции да решава съдбата на цели държави и на техните граждани", заявява Рединг в интервюто си за "Велт".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още