IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисарят по търговията препоръчва да изнасяме в Китай и Русия

Европейската комисия преговаря с Китай, Русия и редица други държави за по-добри търговски условия, посочи Карел де Гухт

16:04 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карл де Гухт</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Карл де Гухт

Снимка: БТА

Обсъдихме търговските взаимоотношения на Европейския съюз и в частност на България с Китай, който е много важен партньор заради огромния си пазар. Това обяви еврокомисарят по търговията Карел де Гухт след срещата си днес в София с премиера Бойко Борисов.

Гухт посочи, че Европейската комисия преговаря за възможността страните-членки да инвестират и да участват в различни търгове, които азиатската държава провежда в различни сектори от икономиката. Целта е евопейците да имат достъп до тези търгове при равноправни с останалите инвеститори условия.

Преговаря се също интелектуалната собственост на ЕС да бъде защитена в Китай по подобаващ начин.

Фактът, че около 60% от износа на България е към страни от ЕС, Карел де Гухт коментира с думите, че това е много добър пазар за качествените стоки. Според него обаче има голям потенциал да изнасяме и за Русия, Бразилия, Индия и други пазари. 

Еврокомисарят допълни, че ЕК работи в насока за създаване на добри условия за европейски инвестиции в страни от Северна Африка като Йордания, Мароко, Сирия, в които „обаче условията са много различни, макар че са от един регион“. Затова Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) вече е обявила, че ще отпусне заеми за 1 млрд. евро за подобряване на инвестиционните условия в тези страни. Очаква се същите като размер и предназначение кредити да разреши и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„България е в много добри отношения с изброените държави и имаме готовност да сме естествен (търговски) мост на ЕС с тях“, заяви от своя страна премиерът Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още