IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпото евро ще намали печалбата на Volkswagen

Компанията предупреди, че високите цени на суровините също ще се отразят негативно на финансовите резултати

15:37 | 28.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият европейски автомобилен производител Volkswagen (VW) не оправда очакванията на анализаторите за печалбата през второто тримесечие на годината, пише Bloomberg.

Компанията е реализирала печалба преди данъци в размер на 3,17 млрд. евро (4,55 млрд. долара) при очаквани 3,26 млрд. евро.

Продажбите на компанията обаче са нараснали с 22%, достигайки 40,3 млрд. евро. Въпреки това автомобилният гигант предупреди, че заради скъпите суровини и силното евро на валутните пазари вероятно ръстът на печалбата през настоящата година ще е по-малък.

VW е засегнат и от растящите разходи за производство, както и по-ниските печалби от продажби на автомобили извън европейския пазар. От компанията посочват, че в последните 12 месеца цената на петрола е скочила с 19%, а на стоманата – със 7 на сто.

Автомобилният гигант се разширява на пазарите в САЩ, Китай и Русия. Усилията на компанията са насочени към това да задмине Toyota и да стане световен производител номер 1 до 2018 г.

VW разширява пазарния си дял и в Европа, като през първото полугодие той достига почти 23%.

Автомобилният производител планира да инвестира 51,6 млрд. евро в следващите пет години. 10,6 млрд. евро компанията смята да похарчи за двата джойнт венчъра в Китай – най-големият автомобилен пазар в света.

Компанията планира да наеме повече от 50 000 души до 2018 г., както и да доставя по над 10 млн. автомобили годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още