IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика нараснала с 0,3% през второто тримесечие

Въпреки слабия ръст, БВП е ускорил растежа си спрямо първите три месеца на годината, когато увеличението бе 0,1%

14:31 | 05.08.11 г.
<p>
	Финансовият министър на Италия Джулио Тремонти. Снимка: Ройтерс</p>

Финансовият министър на Италия Джулио Тремонти. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Италия е ускорила растежа си през второто тримесечие на годината. В периода април – юни 2011 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,3%, докато през първото тримесечие беше регистриран растеж от 0,1%, сочат данни на италианския статистически институт, цитирани от Bloomberg.

На годишна база през второто тримесечие на годината БВП на Италия е нараснал с 0,8 на сто, сочат още данните.

Индустриалното производство през юни обаче неочаквано регистрира спад спрямо май, отбелязва италианската статистическа служба. Намалението се дължи на спада в производството на потребителски стоки, най-вече за дълготрайна употреба. Това подсказва, че износът на Италия движи икономическото възстановяване.

Премиерът на страната Силвио Берлускони се опитва да убеди инвеститорите, че Италия няма да стане следващата жертва на дълговата буря в Европа. След Гърция именно Италия е с най-голям дълг.

Миналия месец парламентът в Рим прие спешно пакет от икономически мерки на стойност 48 млрд. евро, чиято цел е да балансира бюджета до 2014 г.

Вчера Берлускони, заедно с финансовия министър Джулио Тремонти, се срещнаха с представители на синдикатите, банките и ръководители на бизнеса. Политици, общественици и бизнесмени се опитват да намерят с общи усилия пътя към устойчивия икономически растеж и балансирането на публичните финанси.

Очаква се правителството да съкрати разходите с около 15 млрд. евро още тази година. Освен това управляващите вероятно ще преминат и към увеличаване на данъците.

Централната банка на Италия прогнозира, че икономическият растеж на страната ще продължи да изостава от средното за еврозоната още две години. Според институцията пакетът от икономически мерки няма да е достатъчен за насърчаване на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още