fallback

Пазарът не вярва на рейтинговите агенции, Франция е доказателството

И трите агенции потвърдиха топ рейтинга на френския дълг, но суаповете за защита от необслужване достигнаха рекордна цена

09:36 | 11.08.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Пазарните участници ясно показват, че изпитват недоверие към действията на агенциите за кредитен рейтинг. Това се вижда от цената на суаповете за защита от необслужване на дълговете на Франция (CDS).

Макар през последното денонощие и трите водещи рейтингови агенции – Standard&Poor's, Fitch и Moody's да потвърдиха, че рейтингът на Франция не е в процес на преразглеждане и ще остане най-високият възможен – ААА, търговията със суаповете показва известно недоверие.

Вчера суаповете за защита от необслужване на френски дълг поставиха поредния си рекорд. Тяхната цена достигна 174,5 базисни пункта, показват данни на Markit.

Това означава, че за защита на позиция от 1 млн. долара във френски облигации е необходимо заплащането на 174,5 хил. долара.

За сравнение, едва преди месец и половина цената на суаповете за Франция беше под 80 базисни пункта.

На този фон президентът на Франция Никола Саркози прекъсна отпуската си и обеща бързи мерки за създаване на план за съкращаване на бюджетните разходи на Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още