fallback

Меркел и Саркози искат данък върху транзакциите

Германия и Франция ще настояват и за създаване на европейско икономическо министерство

20:15 | 16.08.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Париж и Берлин призовават за залегнал в конституциите на страните от Еврозоната „механизъм за спиране на дълговете“. Снимка: Ройтерс

Германия и Франция ще пледират за това, всички членове на еврозоната да впишат в конституциите си „механизъм за спирачки на дълговете“, предаде Ройтерс. По този начин страните ще покажат по-голяма решителност за балансиране на публичните си финанси.

При спешната си среща днес в Париж германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози призоваха всички 17 правителства от еврозоната да включат промените в националните си законодателства до лятото на 2012 г.

Освен това Франция и Германия ще предложат страните от еврозоната да въведат данък върху финансовите транзакции през септември. Освен това през 2013 г. двете държави планират да въведат общ корпоративен данък за компании в Германия и Франция.

Освен това двамата предлагат създаването на „действително икономическо правителство“ за Ееврозоната. Тази трансгранична институция ще трябва да координира икономическите политики в рамките на съюза и ще се състои от Съвет на държавните и правителствените ръководители на 17-те страни с единна валута. Това правителство ще заседава два пъти годишно, като ръководителят ще се избира с мандат от две и половина години. Саркози и Меркел пледират първият премиер на тази новосъздадена институция да бъде Херман Ван Ромпой. Горната граница на задълженията трябва да помогне за ограничаване на дълговата криза. „Франция ще я въведе“, заяви Саркози.

Германия и Франция са решени да защитават еврото, заявиха в един тон Меркел и Саркози. Според канцлера може да се стигне до по-силно задълбочаване на интеграцията на икономическите политики в съюза. Дълговата криза не можело да се реши с едно почукване с палка.

С поглед върху пазарните спекулации Саркози заяви: „Нашата решителност да се преборим с тези феномени е непрекъсната, неизчерпаема и неограничима“. 

През есента ръководителите на държавите от еврозоната ще заседават по нови мерки за борба срещу дълговата криза. За тази цел до октомври ръководена от Ван Ромпой работна група ще събира предложения. Според Меркел целта е „да засилим еврото като наша обща валута“. „За да стане това, може да има нужда от по-силно интегриране на финансовите и икономическите политики е Еврозоната“. Германия и Франция били отговорни да покажат това първи. 

Според двете най-големи европейски икономики  средствата, с които разполага Европейският фонд за финансова стабилност, са напълно достатъчни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още