IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще забрани добавянето на захар в плодовите сокове

Единствената сладост ще идва от естествените захари в пресния плод, решиха евродепутатите

16:58 | 17.08.11 г.
ЕС ще забрани добавянето на захар в плодовите сокове

От: Никола Димитров

Европейският съюз ще забрани добавянето на захар в плодовите сокове, а подсладените бутилирани и пакетирани сокове вече ще се наричат нектар. Поправките в Директивата за плодовите сокове бяха приети на първо четене от Европейския парламент и вероятно ще станат факт преди края на годината.

Единствената сладост, която ще може да се усеща от соковете, ще идва от естествените захари в пресния плод, решиха евродепутатите.

Надписът върху етикетите „без добавена захар” обаче ще остане върху опаковките за още 3 години, за да могат производителите да се адаптират към промените, а също и потребителите да научат, че захарта е забранена съставка.
Освен това плодовите сокове ще срещнат конкуренцията на напитките на плодова основа, които не се обхващат от директивата за соковете и върху чиито етикети ще може да се указва, че не са допълнително подсладени.

Макар че захар ще се добавя в нектарите, производителите няма да бъдат задължавани да предупреждават изрично за това върху опаковката, извън вече съществуващия ангажимент за изброяване на всички съставки върху етикета.

Друго искане на депутатите е соковете да се правят от европейски цитрусови плодове. В момента 82% от портокаловия сок в ЕС идва от Бразилия и САЩ, където повечето отглеждани сортове са специално за изцеждане на сокове.

Занапред доматът ще се смята за плод, а не за зеленчук, се обяснява в същите поправки. Това се налага, за да може той да бъде добавян в плодовите сокове. Доматът вече е плод и по директивата за конфитюрите и мармаладите, наред с краставицата, картофа, моркова и др. Причината е, че според европейското законодателство плодовите сокове и сладката могат да се правят само от плодове.

Мандариновият сок ще бъде официално допуснат като съставка на портокаловия за подсилване на цвета. Досега това беше забранявано на европейските производители, а вносителите на концентрати можеха да го правят.

Поправките ще направят по-категорично разграничение между соковете, направени от изцедени плодове, и тези, произведени от плодови концентрати. Производителите например ще бъдат задължени да добавят в соковете от концентрат допълнително толкова вода, колкото е била отнета при извличането на плодовото съдържание.

Още новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още