IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите тласкат Европа към фискален съюз

Ангела Меркел се опитва да изпрати послание, че подобен ход предстои, но едва след изграждането на политическа и правна инфраструктура, коментират анализатори

13:50 | 22.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Пазарите тласкат Европа към фискален съюз

Значителната нестабилност на финансовите пазари тласка европейските лидери към по-тесен фискален съюз. Това се случва със скорост, доста по-висока от прогнозите, коментират анализатори и инвеститори за CNBC.

“Ако се вярва, че Обединени щати на Европа биха били по-силни в сравнение с отделните страни, то това със сигурност е стъпка, по посока на която политиците работят. Сега обаче те са по-скоро притиснати да я направят, отколкото да действат чрез постепенни крачки“, коментира Нийл Дуейн, ръководител на инвестиционната дейност в Европа на RCM.

През изминалия уикенд германският канцлер Ангела Меркел изрази сякаш по-мека позиция по отношение на емитирането на единни еврооблигации, но въпреки това тя бе категорична, че подобен сценарий не стои на дневен ред.

„Смятам, че тя (Меркел) осъзнава как пазарите тласкат политиците към решение, с което те все още не се чувстват комфортно“, смята Франк Енгелс от Barclays Capital.

Според Енгелс европейските лидери трябва да създадат подходяща инфраструктура, чрез която да се гарантира възможност за формирането на фискален съюз.

„Има смисъл в създаването на евентуален фискален съюз и сериозно координиране на икономическите и фискалните политики, но не сега, тъй като трябва да се поставят основи по отношение на политическата и правна инфраструктура. Едва след това може да се предприеме и подобен ход – това е посланието, което Меркел се опитва да отправи към пазара“, обяснява Енгелс.

Мнението на анализатора е, че без фискална консолидация на еврозоната страните, които вече потърсиха спасителни кредити – Гърция, Ирландия и Португалия, са заплашени от нуждата от нови заеми.

Към групата на застрашените Енгелс причислява и Италия и Испания, по отношение на които Европейската централна банка извършва извънредни операции по осигуряване на ликвидност във финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
mitkopom
преди 12 години
До 1: Каква федарлна държава те гони и кой е казал, че европейците искат подобно нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Казано по друг начин, търси се балък който да плати сметката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Все пак Европейските политици трябва да свършат реалната работа - да подготвят тази политическа и правна рамка за успешната работа на икономическия съюз на Европа. А те последните 10 години го караха леко. Не приеха Европейска конституция и на практика решика да си кютат със статуквото.Това, което се иска по активна и резултатна работа в посока федерална държава. Иначе работата ще е полвинчата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още