fallback

Трише: Еврозоната е в епицентъра на световна криза

Ситуацията дори е по-неприятна отколкото при срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, смята шефът на ЕЦБ

15:06 | 24.09.11 г. 23
Автор - снимка
Създател

Трише: Рисковете за стабилността на европейската финансова система в последно време драстично се увеличиха. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обрисува мрачна картина на настоящото икономическо състояние на стария континент.

„Рисковете за стабилността на европейската финансова система в последно време драстично се увеличиха“, заяви президентът на ЕЦБ в рамките на годишната конференция на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

Трише призова политически отговорните фигури да действат бързо срещу тази опасност. Центърът на актуалната криза с нарастващи задължения е Еврозоната. Само че междувременно проблемите са се разпространили и извън нея, убеден е банкерът.

„Изправени сме пред глобална криза на обществените финанси и ние (еврозоната, б. ред.) сме епицентърът на тази криза“, заяви Трише.

В момента ситуацията дори била по-неприятна отколкото при срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008 г., който доведе до глобална финансова и икономическа криза. Междувременно пазарите са загубили надеждата си, че ключови страни не могат да изпаднат в несъстоятелност. Кризата се поддържала от напрежението по отношение на пазара на дълга в Европа и продължаващата вотатилност на фондовите борси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още