IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява Европейският фонд за финансова стабилност?

Германският икономически ежедневник Ханделсблат обобщава промените във фонда, които днес германският Бундестаг одобри

16:35 | 29.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Какво представлява Европейският фонд за финансова стабилност?

Днес германският Бундестаг (долната камара на парламента) гласува проекта за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност, което бе ключов тест за правителството на Ангела Меркел.

Промените бяха договорени на среща на европейските лидери на 21 юли тази година и трябва да бъдат ратифицирани от всички страни от еврозоната. В някои държави ратификацията вече приключи, но други се противопоставят на плановете.

Германският парламент одобри увеличението на фонда, както и на правомощията му. Резултатите от гласуването обаче показаха сериозно разделение в средите на управляващата коалиция, членовете на която не бяха единодушни в подкрепата си.

Все пак гласуването е успешно, което е сериозна победа за канцлера Ангела Меркел в борбата й срещу негативните нагласи за участието на Германия в спасяването на закъсалите страни от еврозоната.

Германският икономически в. "Ханделсблат", цитиран от БТА, дава отговор на основните въпроси за същността на механизма и предстоящите промени в дейността му:

Какво представлява Европейският фонд за финансова стабилност?

Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) бе създаден на 10 май 2010 година на среща на европейските лидери в Лисабон като временен механизъм. В средата на 2013 г. той трябва да бъде заменен от постоянния Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), който ще има същите правомощия. ЕФФС се ръководи от германеца Клаус Реглинг.

Какво трябва да направят страните, получатели на финансова помощ от ЕФФС?

Механизмът се задейства, само ако поискалата помощ страна изпълнява поетите задължения. Срещу получаването на кредити от ЕФФС или изкупуване на нейни облигации съответната държава се задължава да приложи мащабна програма от реформи. Задълженията са по-леки при получаване на предварителни кредити.

Кредитите за банките на определена държава пък са свързани с изисквания за промени във финансовия сектор. Средствата, които фондът предоставя, са обложени с лихва, а помощта трябва да бъде одобрена единодушно от правителствата на еврозоната.

Какви нови инструменти получава ЕФФС?

На 21 юли европейските лидери решиха да увеличат гаранциите, с които механизмът разполага, и да му предоставят четири нови инструмента. Инструментите са:
- Купуване на държавни облигации на първичния пазар. В бъдеще ЕФФС ще може пряко да купува от правителствата облигации още при тяхното емитиране;
- Купуване на облигации на вторичния пазар. Фондът ще може да купува облигации и от борсите, но само при изключителни случаи;
- Предварителни кредитни линии. Страните от еврозоната ще могат да си осигурят кредитни линии от ЕФФС, но не и да
използват средствата от тях. Тази мярка трябва да служи за успокояване на финансовите пазари;
- ЕФФС ще може да дава на страните специални кредити за рекапитализация на националните банки.

Какви промени ще бъдат направени в ЕФФС?

Фондът ще може да набира сам средства чрез кредитиране от капиталовия пазар. За тази цел страните от еврозоната
предоставят гаранции, които сега са в размер от 440 млрд. евро. На практика обаче засега ЕФФС може да поема кредити само за 260 млрд. евро. За да може механизмът да получи най-високия кредитен рейтинг, по кредитите трябва да бъдат предоставяни по-високи от обичайните гаранции, тъй като не всички държави от еврозоната имат кредитен рейтинг ААА като Германия и Франция. Поради тази причина след промените гаранциите, предоставени за ЕФФС, ще се увеличат до 780 млрд. евро, като делът на Германия се повишава от 123 до 211 млрд. евро.

Какви са задачите на ЕФФС?

Засега ЕФФС може само да дава кредити на страни от еврозоната, които вече не могат да си позволят кредити от
капиталовите пазари заради твърде високите лихви по държавните им облигации. В момента механизмът подпомага Португалия и Ирландия. Кредитите за Гърция, договорени преди създаването на ЕФФС, се отпускат като извънредна мярка на европейските страни. Договореният неотдавна втори спасителен план за Гърция обаче ще бъде поет от ЕФФС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Виждам, че си вярваш, ама пропускаш, че нито Бил Гейтс, нито Стив Джобс, нито Лари Пейдж са рода на Ротшилд. http://***.investor.bg/news/article/117030/354.htmlС други думи: теб някой може да те владее, но аз такъв проблем нямам. За целта се старая да не поемам задължения, които ще са ми трудни за погасяване. Нямаш представа това колко добре се отразява на независимостта ми.Но най-важното е, че на практика няма значение кой държи парите или управлява света, ако вярваш в себе си. Желая ти успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Кои са тези владетели на света, които обичат да са винаги в сянка?Оказва се, че това са няколко еврейски фамилии начело с огромния Ротшилдов клан, както и тези на Джей Пи Морган, на Рокфелер, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Сакс, Мойзес, Леман и други по-малко известни еврейски банкери. Измамника Джордж Сорос е от "Тяхното Котило" също. Сорос е новият шеф на международната мафия, след Максуел, който пък наследи Онасис! Всички те са слуги на дявола Ротшилд! Едно семейство от 300 души, което управлява светът, но никога няма да чуете техните имена. Кредиторите на САЩ - няколко банкери - фактически са купили страната и я притежават. Англия също е на червено. Eдна групировка - съвсем различни хора - от дълго време заляга да скалъпи световен Нов ред за своите лични интереси. Това, че съществува подобно нещо като клика от финансови брокери, които контролират правителството зад сцената, е било нееднократно показвано в детайли от различни достоверни източници на информация. Послание към САЩ от братята Рокфелер. Това предизвикателство съдържа, че ''САЩ не могат да избягат след като в същност са поканени от задачата която историята им е отредила'' Това е една задача да се подпомага създаването на модела на Новия Световен Ред във всичките негови измерение духовно, икономическо политическо социално. Целта е ''Правителство над целия свят'', ето защо става ясно, че първите стъпки към световното правителство не могат да се осъществят без преди това да сме овладели 4-те фронта-икономически, военен, политически и социален''. Замисъла на Новото Световно правителство е посредством специално режисирани икономически кризи, в хода на които достъпните парични средства биват изземвани от оборота, и трябва да се предизвиква срив в паричната система на съответните държави. Най-сигурният начин да се разруши една нация, това е като се разложи нейната парична система! "Има една заблуда, че парите управляват света. Понякога не те, а волята кара земята да се върти. Кризата показа, че днес имате пари, а утре те не съществуват "!!!Ротшилд. През 1790 г. изрече думите, които остават в историята: Оставете ме да печатам и контролирам парите на някоя държава и не ме интересува кой пише законите и. В Европа е нужно тепърва да се подбужда неразбирателство между хората и народите, и най-вече расова и религиозна ненавист, за да се появят непреодолими раздори, които нито една християнска държава не ще може да превъзмогне, а и няма да може да намери поддръжка от съседните държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Както е добре известно "ако имаш дълг от 1000 лева имаш проблем, но ако имаш дълг от 1 милиард банката има проблем".Гърците това добре го знаят и въртят на пръстта си стринa Меркел и бай Сарко.Само как звучи конферентен разговор на Меркел, Саркози и Папандреу.От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ, Франция, Италия, Испания и т.н. Около 20 трилиона. Затова ЕС е военнополитическо джудженце, защото е разяждан отвътре от противоположни интереси. Всеки си тегли неговата черга.А икономическия апокалипсис наближава с невероятна скорост!!!Гърците са на принципа: "Колкото вземем - да вземем, все е кяр". Дали ще фалираш с 300 млрд дълг, или с 400 млрд (100 подарък от щедрите братя немци) - все тая. Хе-хе, гърците буквално се подиграват с кредиторите си. Обещават едно, а правят съвсем друго. Явно са решили, че няма да плащат. Да обявят фалит, да излязат от еврото, да върнат драхмата, девалвират я, и така да изчистят нещата, а другите да пият солена вода от Егейско море!"Все повече германци работят на втора и трета работа"Георгиос си пие узото, а Ханс ще бачка. Докога ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Докато пирамидата се разширява и възвишава е красиво, но натежавайки геометрично идва момента да се срути от самосебеси и да затрупа фараоните, робите и чалгаджийките.Шуми дървото, което пада, ама няма кой да го чуе! Или да го перифразирам: Ще се задушиме от вонята, която излиза от Уолстрийт, ако се правиме, че не я забелязваме!Банките СЕ хранят от милиони ***-шарани по света. Даваш 1, 9 мил. долара, плащаш още 40 милиарда и получаваш активи за 400 милиарда......Казиното Уолстрийт.......Перфектна пирамида, нали?След "трагедията Енрон" преди време, сега ще имаме повторение на трагедията, но вече с с ново име ''Уолстрийт'' !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Абе май по-точно представлява едно мазе с мастилено-струен принтер, които печата едни хартийки. Тези хартийки смугли източно европейски граждани-европейци събират на пачки с по един ластик и после ги тикат в едни чували. След това техни събратя ги качват в едни чугунени джипове. Тези джипове тръгват из цяла европа, и евентуално стигат до едни пияни заляни хорица, дето висят на местния кръчмар с по 200-300 мастики. Та тези хартийки се заменят за мастики, ама в промишлено количество. Кръчмаря от своя страна ползва хартията, като я лепи по стените, щото тя и без друго за нищо не става. Така вече той има модерни Евро-тапети. А на хълма Баба Меркел казва: Das ist eine wunderbar alkochol EuroSider!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още