fallback

Moody's понижи рейтинга на Италия с три степени

Агенцията бе поставила под наблюдение рейтинга на страната още в средата на юни

09:59 | 05.10.11 г. 3

Moody's Investors Service понижи рейтинга по дългосрочния дълг на Италия с цели три степени - от Aa2 до А2 с негативна перспектива и потвърди рейтинга по краткосрочния дълг на страната на Prime-1, съобщиха от рейтинговата агенция.

Moody's постави под наблюдение рейтинга на Италия на 17 юни.

В мотивите за решението си агенцията посочва дългосрочните рискове пред страната заради нарастващия й публичен дълг, опасността от забавяне на икономическия растеж, както и политическите несигурности и необходимостта от време за постигането на поставените фискални цели.

От Moody's поясняват, че негативната перспектива отразява продължаващите икономически и фискални рискове, пред които се изправят и Италия, и други държави-членки от еврозоната.

Сред основните проблеми на италианската икономика агенцията посочва ниската производителност на труда и липсата на гъвкавост на трудовия пазар. Реформите на правителството само маркират някои от структурните проблеми, което е заплаха за икономическия растеж на страната.

Moody's отбелязва още, че расте недоверието към правителството и способността му да постигне поставените фискални и икономически цели. Повече от половината от предприетите икономически мерки са базирани на очакван ръст на приходите, който може и да не се състои заради икономическата слабост на еврозоната.

Миналия месец Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на Италия с мотивите, че икономическият ръст на страната е твърде нисък и властите няма да успеят да намалят публичните разходи и да въведат ред във финансите на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още