fallback

Евростат: Безработицата в България през септември е нараснала до 11,9%

Гърция е страната с най-рязък годишен ръст на безработицата, показват данните на европейската статистическа служба

13:02 | 31.10.11 г. 8

Безработицата в България е нараснала до 11,9% през септември, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Според европейската статистика през август безработицата у нас е била 11,7%, а през септември 2010 г. - 10,6%.

За разлика от Евростат, Агенцията по заетостта в България отчете 9,4% безработица през септември. Данните на Националния статистически институт (НСИ) са по-близки до европейските. Според националната статистика в края на второто тримесечие на годината безработицата у нас е била 11,2%.

Испания остава страната от ЕС с най-висока безработица – 22,6% през септември. Следва я Гърция със 17,6%, но данните, с които Евростат разполага, са за юли. Трета се нарежда Латвия с 16,1%, но данните за страната са още по-стари – за второто тримесечие на годината.

Безработицата е най-ниска в Австрия (3,9%), Холандия (4,5%) и Люксембург (4,8%).

Южната ни съседка Гърция е държавата от ЕС с най-висок ръст на безработицата на годишна база. Следват я Испания и Кипър, показват още данните на евростатистиката. Най-голям годишен спад на безработицата пък е отчетен в Естония, Латвия и Литва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още