IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за скорошен изход от кризата повишиха европейските индекси

Пазарите се успокоиха от факта, че вероятно Меркел е взела нещата под контрол и има план за изход от кризата, коментира анализатор

19:20 | 02.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Надеждите за скорошен изход от кризата повишиха европейските индекси

Европейските индекси се повишиха в петък, след като лидерите на Германия и Франция потвърдиха, че скоро може да бъде обявен цялостен план за изход от кризата в еврозоната, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,94% до 241 пункта, след като в четвъртък прекъсна 4 дневната си зелена вълна с загуба от 0,7%. Седмичният ръст на индекса е около 9%.

Европейските индекси се разделиха с част от печалбите си в петък след като стана ясно, че през ноември в САЩ са били създадени едва 120 хил. работни места – резултат по-слаб от очаквания. Борсата в Ню Йорк отвори с ръст.

Дълговата криза в еврозоната остана в фокуса на инвеститорите. Германският канцлер Ангела Меркел призова в петък за спешни промени в договора за Европейският Съюз (ЕС), които биха позволили по тесен фискален съюз.

В отделно изявление френският президент Никола Саркози също призова за промяна на договора за ЕС. Саркози обяви, че на 5 декември ще се срещне с Меркел в Париж, за да обсъдят новите предложения преди срещата на европейските лидери на 9 декември.

„Пазарите се успокоиха от факта, че вероятно Меркел е взела нещата под контрол и има план за изход от кризата“, казва Саймън Смит, главен икономист на FxPro.

В допълнение, в четвъртък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че банката може да предприеме по-активен подход срешу кризата, ако страните от еврозоната се съгласят да преминат към фискален съюз.

„Има надежди за срещата следващата седмица. Дали те са прибързани или не остава да видим“, казва Филип Шоу, главен икономист на Investec Securities.

Френският  CAC 40 се повиши с 1,12% до 3165 пункта. BNP Paribas спечели над 9%,  Societe Generale SA над 8%, докато акциите на Credit Agricole SA се повишиха с близо 5%

Германският  DAX 30 се повиши с 0,74% до 6081 пункта, като Commerzbank AG спечели над 8%, а акциите на Deutsche Bank AG се повишиха с над 3,5%.

Британският  FTSE 100 спечели 1,15% до 5552 пункта.

Акциите на Barclays PLC се повишиха с над 7,5%, а тези на HSBC Holdings PLC и Standard Chartered PLC с над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kofe85
преди 12 години
трябва и губещи да има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Колко ли новини с подобно заглавие имаше последните 6 месеца само на този сайт. Е всеки път пазарите вярват на голи думи. Кви са тея наивните пазари незнам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още