IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското CFA общество заклейми „финансовата амнезия“ като прокризисна

Експертната организация настоява финансовата история да заема по-голям дял в обучението на инвестиционните професионалисти от Острова

16:46 | 28.12.11 г. 1
Британското CFA общество заклейми „финансовата амнезия“ като прокризисна

Фонд мениджъри и финансови съветници трябва да бъдат принудени да изучават финансовата история, за да бъде понижена вероятността от паника и крах на пазарите в бъдеще, смятат от британското CFA oбщество на сертифицираните финансови аналитици, цитирани от вестник Financial Times.

В доклад на организацията се заклеймява „финансовата амнезия“ сред институционалните инвеститори с обосновката, че пропускът да се вземат под внимание уроците от формирането на балони в миналото е ключов фактор за предизвикването на световната финансова криза.

Организацията, която представлява 9 000 професионалисти в областта на инвестициите, посочва, че изучаването на финансовата история трябва да заема по-голяма част от задължителното обучение за професионалистите в инвестициите на дребно и едро.

„Финансовата амнезия обезоръжава личностите, пазара и регулатора“, се посочва в доклада. „Тя създава риск от подценяване, от формиране на балони и предизвикване на кризи“, пише още там.

Образователните изисквания за професионалистите в инвестициите във Великобритания не ги задължават да притежават „каквото и да било разбиране на финансовата история“, добавя Уил Гудхарт, главен изпълнителен директор на местния клон на базирания в САЩ CFA Institute.

Макар че британският регулатор на финансовите услуги (Financial Services Authority, FSA) определя параметрите на Сертификата за инвестиционен мениджмънт - водещата квалификация за професионалистите в бранша от Острова - местното CFA общество повдига въпроси.

Гудхарт предлага около 15% от учебната програма да се концентрира върху финансовата история.

Британската програма на организацията трябва да бъде променена така, че да включва „практическа история на финансовите пазари, която трябва да ни напомня за влиянието на ликвидността, психологията и регулаторните провали“, се твърди в доклада.

Бордовете на директорите на финансовите институции пък са съветвани да предприемат годишни „проверки за амнезия“. „Ще бъде успокояващо да се знае, че веднъж годишно бордовете на директорите на финансовите институции си припомнят, че този път нещата не стоят по-различно“, обяснява Гудхарт.

От регулаторния орган пък обявиха, че признават „важността от наличието на адекватно обучени и опитни хора, работещи във финансовите служби“, но отказаха да коментират съвета на британската организация за тестването на познанията по история на финансовите специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 12 години
Полезно е да се знае, че в началото на XXI-и век започнатия процес на замяна на Златни с по-полезни Незлатни пари НЕ Е ЗАВЪРШЕН, намиращо израз в наличие на държавна финансова грешка - при стопанство с Незлатни пари ползване на стар, от време със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕГОДЕН при новите условия.Поради тази причина се развиват диспропорции и (за достатъчно време) стопанска криза.За да е възможно успешно противодействие срещу стопанска криза през 2012 г. е потребно ползване на усъвършенствано ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още