IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PricewaterhouseCoopers се включи в оневиняването на швейцарския централен банкер

Докладът на одиторската компания се позовава на e-mail-и, които показват, че Филип Хилдебранд е научил за транзакция, извършена от съпругата му, един ден по-късно

20:07 | 04.01.12 г. 2
<p>
	Филип Хилдебранд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Филип Хилдебранд. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Швейцария днес се опита да потуши критиките срещу нейния управител Филип Хилдебранд, публикувайки независим одиторски доклад, в който се заключава, че валутните сделки, извършени от личната му сметка, са "деликатни", но не нарушават вътрешните правила на банката, съобщи БТА, като се позова на АР.

Банката публикува доклада, изготвен от PricewaterhouseCoopers на фона на нарастващия натиск срещу директора Филип Хилдебранд да разкрие подробности по сделки, с които семейството му е спечелило 75 000 швейцарски франка (83 000 долара) от валутни суапове в момент, когато централната банка взе мерки, за да понижи курса на швейцарския франк.

Финансовата институция обяви, че Хилдебранд ще даде пресконференция по темата утре.

Документът е публикуван часове, след като швейцарският политически седмичник Weltwoche написа, че Хилдебранд лично е оторизирал валутните сделки, за които преди това се твърдеше, че са извършени от съпругата му.

През миналия месец швейцарската централна банка съобщи, че съпругата на банкера Кашя Хилдебранд, която е бивш валутен дилър и в момента управлява художествена галерия в Цюрих, е купила неупомената сума щатски долари за себе си и дъщеря си, припомня АП.

От финансовата институция не посочиха който е оторизирал продажбата, но според заключение на надзорния ѝ орган от 22 декември не е имало неуместни транзакции, нито пък злоупотреба с привилегирована информация от участниците.

В доклада PricewaterhouseCoopers се позовава на e-mail-и, свидетелстващи, че Хилдебранд е научил за решението на съпругата си Кашя да купи 504 000 щатски долара за 400 000 франка на 16 август - ден, след като е направена транзакцията. В документа обаче не се посочва кой от двамата - Хилдебранд или съпругата му - два месеца по-късно продава 516 000 долара за 475 000 швейцарски франка. Междувременно швейцарската централна банка определи минимален курс на еврото от 1,20 швейцарски франка, за да овладее поскъпването на местната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Криза е... кешът си трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Евала бе, забележете! шефа на Централната Швейцарска банка... Евала бе браточка толко ли струваш ? 83 бона ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още