IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS ще съкрати още 3 500 души от инвестиционното си звено

Целта ни е да сме повече фокусирани върху клиентите, по-консервативни и ефективни, коментира главният изпълнителен директор на банката

17:25 | 12.01.12 г.
RBS ще съкрати още 3 500 души от инвестиционното си звено

Royal Bank of Scotland Group (RBS) съобщи, че ще съкрати 3 500 работни места в инвестиционното си звено, както и че се отказва от губещите операции с ценни книжа и консултациите по сливания и придобивания, съобщи Bloomberg.

Подразделенията, от които най-голямата британска банка иска да се откаже, ще бъдат закрити или продадени. В изявление до медиите от финансовата институция заявяват, че преговарят с няколко потенциални купувачи.

От RBS допълниха, че през второто полугодие на 2011 г. са били съкратени общо 2 хил. души от инвестиционното звено на банката.

След осъществяването на обявените днес съкращения подразделението ще остане с 13 500 служители. Те ще съсредоточат работата си основно върху инвестиционните инструменти с фиксиран доход, валутна търговия и управление на риска.

В следващите три години балансът на инвестиционното подразделение трябва да се редуцира от 420 млрд. паунда, колкото е днес, до 300 млрд. паунда. Високорисковите активи ще бъдат намалени до 150 млрд. паунда.

„Промените, които подготвяме, целят да дадат сигурност, че стратегията за работа на RBS отразява адекватно средата, в която оперираме“, коментира главният изпълнителен директор на банката Стивън Хестър.

„Целта ни е да сме повече фокусирани върху клиентите, по-консервативни и ефективни, както и да осигурим по-добра печалба за акционерите“, допълни Хестър.

Наскоро бяха тиражирани слуховете, че общо 10 хил. служители от инвестиционното подразделение на банката са заплашени от съкращение заради плановете на Стивън Хестър да преструктурира RBS, която беше национализирана от британското правителство заради кризата. Оттогава досега са били съкратени около 30 хил. работни места в банката.

Финансовата институция се оттегли от някои азиатски пазари и продаде редица свои бизнеси, включително звеното за търговия със суровини RBS Sempra. То беше придобито от JPMorgan Chase & Co. за 1,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още