IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън е подложен на натиск заради допълнителната вноска на Лондон към МВФ

Размерът на исканото увеличение от около 17,5 млрд. лири може да вбеси торите евроскептици

09:18 | 19.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Камерън ще бъде подложен на силен натиск от&nbsp;&nbsp;торите евроскептици. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Камерън ще бъде подложен на силен натиск от  торите евроскептици. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън ще има проблеми с торите евроскептици във връзка с намерението да увеличи вноската на страната в Международния валутен фонд (МВФ) със 17,5 млрд. лири (27 млрд. долара) заради кризата с еврото, пише днес Independent, цитиран от БТА.

Премиерът ще трябва да се справи с вот в Камарата на общините, преди да отпусне допълнителните средства, и неминуемо ще предизвика бунт сред законодателите, който ще има тежки последици.

МВФ предупреди вчера, че ще поиска от страните членки, в това число Великобритания, още 600 млрд. долара, за да изпълни мандата си да стабилизира световната икономика, като делът на Великобритания излиза на 17,5 млрд. британски лири. Финансовият министър Джордж Озбърн предупреди по-рано, че вноската на Великобритания в МВФ ще трябва да се увеличи, а Даунинг стрийт потвърди вчера, че е готов да постави всяко "прилично" искане от МВФ за гласуване в парламента.

Размерът на исканото увеличение обаче може да вбеси торите евроскептици, които обвиняват членове на еврозоната за това, че не са предприели достатъчно действия за засилване на собствените си спасителни механизми, отбелязва изданието.

Guardian пише, че правителството ще поиска подобрения в усилията на ЕС да се справи с валутата си, преди да се съгласи да изпълни неизбежното искане на МВФ за допълнителни средства.

Камарата на общините вече даде позволение на министерството на финансите да предостави още 10 млрд. лири на МВФ, но всяка сума над тази ще изисква нов вот и вероятно ще предизвика бунт от страна на консерваторите, пише вестникът.

Ед Болс, министърът на финансите в сянка, каза, че лейбъристите ще гласуват против отпускането на допълнителни средства, ако няма сериозни сигнали, че ЕС, особено чрез следващи намеси на Европейската централна банка, не предприеме действия за укрепване позициите на еврото. Болс каза също, че би искал да види промяна в по-широката европейска икономическа политика, изразяваща се в по-малко икономии и повече работа за гарантиране на растежа, отбелязва вестникът.

Правителствените служители казаха, че очакват въпросът да бъде обсъден на срещата на финансовите министри от Г-20 на 25 февруари.

Independent коментира, че искането на МВФ средствата му спешно да се увеличат, показва, че институцията очаква настоящите усилия за стабилизиране от страна на лидерите от еврозоната да се провалят и че големи европейски икономики като Италия и Испания скоро ще имат нужда от подкрепа под някаква форма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още