IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС забранява вноса на ирански петрол от 1 юли

Ще се мисли какви компенсации да получи силно зависимата от ирански нефт Гърция, съобщи холандският външен министър Ури Розентал

14:04 | 23.01.12 г.
ЕС забранява вноса на ирански петрол от 1 юли

Външните министри на държавите-членки от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да забранят вноса на петрол и петролни продукти от Иран от 1 юли, съобщи холандският министър на външните работи Ури Розентал, цитиран от Bloomberg.

Пред журналисти в Брюксел Розентал обясни, че европейските власти търсят начин да минимизират щетите върху гръцката и други икономики от наложеното ембарго заради силната зависимост на южноевропейските държави от вноса на нефт от Иран.

Това какви компенсации ще се предоставят на Гърция ще бъде решено преди да влезе в сила забраната за вноса, допълни Розентал.

Забраната на вноса на ирански петрол е част от мерките, с които ЕС цели да намали притока на средства към Техеран и ядрената програма на страната, отбелязва агенцията.

Наскоро Иран заплаши да блокира Ормузкия проток, откъдето се транспортират около 20% от глобално търгуваната суровина, ако ЕС и САЩ наложат санкции над Техеран.

През протока черно злато и природен газ транспортират всички основни държави-износителки – Саудитска Арабия, Ирак, Обединените арабски емирства, Катар и Кувейт.

Американският посланик в НАТО Иво Даалдер обаче обеща, че ще бъде направено всичко възможно протокът да остане отворен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още