IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК включи и фармацевтични вещества в потенциалните замърсители на водите

Веществата са избрани въз основа на научни доказателства, че могат да бъдат опасни за здравето

16:18 | 31.01.12 г.
ЕК включи и фармацевтични вещества в потенциалните замърсители на водите

Европейските власти добавят още 15 химически вещества в списъка със замърсители на водите, които се наблюдават и контролират, съобщиха от представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

Петнадесетте вещества включват промишлени химикали, както и вещества, използвани в биоцидни и в продукти за растителна защита. За първи път са обхванати и вещества, ползвани във фармацевтичната индустрия.

Веществата са избрани въз основа на научни доказателства, че могат да бъдат опасни за здравето, уточняват от ЕК.

От Еврокомисията уточняват, че не се поставят под въпрос медицинските качества на тези вещества, а се разглеждат потенциалните неблагоприятни последици от тяхното наличие във водните басейни. Концентрации над предложените в стандартите могат да бъдат опасни за рибите и другите живи организми.

Комисията предлага още до се подобрят надзора и отчитането на химически замърсители на водите, както и механизъм за получаване на по-добра информация относно съдържанието на други замърсители, за които може да възникне необходимост от контрол на равнище ЕС.

Предстои обновеният списък със замърсителите на водите, който е част от Директивата за изменение на Рамковата директива за водите (РДВ) и Директивата за определяне на стандарти за качество на околната среда, да бъде обсъден от от Европейския съвет и Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още