IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надежда за скорошна сделка за Гърция повиши европейските индекси

Инвеститорите трябва да следят пазарните оценките на компаниите, а не политическите проблеми, коментира анализатор

19:32 | 17.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Надежда за скорошна сделка за Гърция повиши европейските индекси

Европейските индекси се повишиха в петък, подкрепени от нова надежда за скорошна сделка по новия спасителен план за Гърция, въпреки че печалбите бяха донякъде неутрализирани от леко по-слабите от очакваното макроикономически данни от САЩ, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,61% до 266 пункта, достигайки рекордни от лятото на 2011 г. нива. Цените на акциите при затварянето на борсата в четвъртък бяха повлияни от технически проблеми. Впоследствие индексът беше рекалкулиран нагоре до 264 пункта.

Акциите на Aker Solutions ASA се повишиха с над 21%, след като компанията отчете 20% ръст на печалбата, поради силна активност в нефтения и газовия сектор.

Банките отбелязаха най-силен ръст през петъчната сесия, след публикуването на информация, че европейските лидери са близо до споразумение за отпускането на нов спасителен пакет за Гърция.

Гръцкият канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Марио Монти и гръцкият премиер Лукас Пападимос изразиха увереност, че на предстоящата среща в понеделник, финансовите министри от еврозоната ще постигнат споразумение за отпускането на втори спасителен пакет за страната, съобщи говорител на Меркел по-рано днес.

Позитивното настроение на пазара беше подкрепено и от публикуваните в четвъртък позитивни икономически данни от САЩ, според които най-голямата икономика в света продължава да се възстановява.

Според отделен доклад публикуван в петък, през януари, нарастването на потребителските цени в САЩ се е ускорило до най-бързия си темп от 4 месеца.

Печалбите обаче, донякъде бяха неутрализирани, след като Conference Board обяви, че през януари, индексът на водещите икономически показатели в САЩ е нараснал с 0,4% - резултат малко по-слаб от очаквания.

В четвъртък Dow Jones Industrial Average се повиши до най-високото си ниво от май 2008 г.

Гръцкият Athens General Index се повиши с над 5% до 824 пункта, подкрепен от силното представяне на  National Bank of Greece SA и Piraeus Bank SA, чийто акции се повишиха съответно с над 10% и над 14%.

„Облекчение е, че най-сетен може да станем свидетели на споразумение за Гърция. Това обаче, не решава проблема как да оправим нещата в еврозоната“, казва Джъстин Уркхарт Стюарт, съосновател на Seven Investment Management. „Инвеститорите обаче, трябва да следят пазарните оценките на компаниите, а не политическите проблеми. Глобалният растеж е налице и корпорациите са в добра форма“.

Societe Generale SA и Credit Agricole SA спечелиха над 6,5% и 4,6% съответно, подкрепяйки френският  CAC 40, който нарасна с 1,37% до 3440 пункта.

DAX 30 в Берлин се повиши с 1,42% до 6848 пункта.

FTSE 100 в Лондон спечели 0,34% до 5905 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още