IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се понижиха след сделката за Гърция

Налице са опасения, че в бъдеще Гърция ще бъде принудена да поиска още пари или да фалира, коментира анализатор

18:53 | 21.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се понижиха след сделката за Гърция

Европейските индекси се понижиха във вторник, с по-сериозни загуби за банковия сектор и нефтените компании, след като инвеститорите се фокусираха върху макроикономическите проблеми на Гърция, въпреки постигнатото по-рано споразумение за отпускането на втори спасителен пакет за страната, пише MarketWatch.

Паневропейският Stoxx Europe 600 изгуби 0,51% до 267 пункта, изтривайки печалбите си за последните четири дни.

„Понякога е по-добре да пътувате, отколкото да сте пристигнали. Съществуваше увереност, че сделката ще бъде постигната, но сега пазарите осъзнават, че положителният изход от ситуацията не е абсолютно сигурен“, казва Питър Диксън, стратег на Commerzbank в Лондон.

„Налице са опасения, че в бъдеще Гърция ще бъде принудена да поиска още пари или да фалира. Един от тези два сценария е неизбежен“, коментира Диксън. „Това е просто още една страница, която беше затворена, но има редица въпроси, които остават нерешени“.

Песимистичното настроение се отрази най-сериозно на банковия сектор, след като в ранните часове във вторник, финансовите министри от еврозоната най-накрая се съгласиха да предоставят на Атина нов спасителен заем в размер на 130 млрд. евро.

Гърция постигна сделка и с частните си кредитори, които се съгласиха да отпишат 53% от своите 200 млрд. евро вземания.

Athens General Index се понижи с 3,47% до 797 пункта, като National Bank of Greece SA, собственикът на Обединена Българска Банка (ОББ), изгуби близо 6%.

С загуби приключиха сесията Deutsche Bank AG и Commerzbank AG, допринасяйки за негативния резултат на Dax 30 във Франкфурт, който се понижи с 0,58% до 6908 пункта.

Акциите на Lufthansa AG също отбелязаха спад, поради продължаващата стачка на летището във Франкфурт.

CAC 40 в Париж се понижи с 0,21% до 3465 пункта, със загуби за френския енергиен гигант  Total SA.

В Лондон FTSE 100 изгуби 0,29% до 5928 пункта.

Със загуби приключиха сесията и британските Lloyds Banking Group PLC, Royal Bank of Scotland Group PLC и HSBC Holdings PLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още