IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионни фондове отказват да участват в сделката за гръцкия дълг

Под натиска на профсъюзите четири гръцки фонда не приемат опрощаването на задължения на правителството

09:27 | 07.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Пенсионни фондове отказват да участват в сделката за гръцкия дълг

Повечето пенсионни фондове в Гърция, които притежават дългови книжа, са се съгласили да участват в размяната на облигации, за да облекчат дълговото бреме на страната, но четири са отказали да го направят, предаде Ройтерс, като се позова на официален представител.

Пенсионните фондове са подложени на натиск от профсъюзите, които се тревожат, че отписването на дълга ще засегне жизнеспособността на техните фондове.

Около осем или девет фонда са се съгласили да участват, но пенсионните фондове на журналистите, полицията, самонаетите и работещите в хотели, които притежават облигации на стойност два милиарда евро, са отказали да участва.

Пенсионните фондове в Гърция притежават облигации на обща стойност около 6,4 милиарда евро, като делът им е относително малък, за да повлияят на цялата сделка.

Гърция се опитва да убеди банки и други инвестиционни фондове да заменят държавните облигации, които държат, с нови, които са с много по-ниска номинална стойност, с по-дълъг срок на плащане и по-ниски лихви.

Късно вчера стана ясно още, че шестте най-големи гръцки банки са се съгласили да участват в програмата за размяна на облигации, с която дългът на страната ще бъде намален със 107 млрд. евро, обяви снощи финансовото министерство на Гърция.

Пълното участие в програмата означава, че в отписването попадат и кредити, които банките са отпуснали на държавни предприятия под държавна гаранция, които се оценяват на около 5 милиарда евро, допълва ИТАР-ТАСС.

Според оценки на анализатори гръцките банки притежават облигации на стойност около 40-45 милиарда евро.

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос призова частните кредитори на Атина да приемат сделката за отписване на част от гръцкия дълг, от която зависи втория спасителен заем за страната. До утре инвеститорите трябва да заявят дали ще участват в преструктурирането на гръцкия дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
toto
преди 12 години
Я да видим има ли български песионни фондове (УПФ) инвестирали в Гръцки ДЦК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Първо половината после още наполовина отписване и накрая Кремиковските бондхолдъри ще получат с триста зора една четвърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
1914
преди 12 години
и отново всичко отначало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още