IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Финансовата система трябва да служи на икономиката, не обратното

Кризата утихва и правителствата трябва да използват момента, за да продължат с реформите, смята шефът на ЕЦБ

16:07 | 13.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Финансовата система би трябвало да служи на икономиката, а не икономиката на финансовата система. Такова е мнението на ръководителя на Европейската централна банка, пише Bloomberg.

Утихването на кризата би трябвало да насърчи правителствата към активни действия за преодоляване на проблемите, а ЕЦБ трябва да се върне към основния си приоритет - поддържането на ценова стабилност, посочи Драги.

Италианецът призова правителствата на отделните страни да засилят действията си към икономически реформи. Според него политиката, която води ЕЦБ, трябва да бъде подкрепена и от усилия на национално ниво, за да се постигнат желаните резултати.

Отпускането на над 1 трлн. евро през последните месеци е изиграло ключова роля за връщането на банките към тяхната жизненоважна за икономиката дейност, уверен е Драги. Получените средства вече „са по-близо до домакинствата и малките и средни предприятия“, посочи той.

Според ръководството на ЕЦБ продължават сигналите за стабилизиране на икономиката на еврозоната и банките „би трябвало да използват по-добрата ситуация, за да увеличат допълнително устойчивостта си“, включително чрез запазване на неразпределените печалби, орязване на дивидентите и бонусите.

На този етап според ЕЦБ няма риск от инфлация, макар цената на петрола да се е вдигнала с 40% от октомври насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Мировойска
преди 12 години
И Драги призовава за "орязване на дивидентите и бонусите"! Но очевидно с апела му ще се съобразят само финансовите институции в Евро зоната, не в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още