IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия поведе битка с ЕС за предоговаряне на кредита за банковата система

Дъблин се опасява, че дълговото бреме на страната ще застраши завръщането й на пазарите

11:18 | 15.03.12 г.
Ирландия поведе битка с ЕС за предоговаряне на кредита за банковата система

Ирландското правителство се бори да убеди властите на държавите от еврозоната да бъдат предоговорени условията по заема в размер на 31 млрд. евро, който Дъблин получи, за да подсили банковата система на страната, пише FT.

Основният мотив на ирландските власти е, че сделката е важна за възстановяването на страната от дълговата криза, както и на цяла Европа. Такъв коментар пред изданието направи и министърът на публичните разходи на страната Брендан Хоулин.

Лобирането в тази посока е изключително спешно, тъй като следващата седмица Дъблин ще поиска позволение от Европейската централна банка (ЕЦБ) да отложи годишното плащане в размер на 3,1 млрд. евро по кредитната линия, което трябва да бъде направено до края на март.

Властите в Ирландия признават под сурдинка, че ако преструктурирането на кредита се провали, вероятно това ще се отрази и на обществените нагласи към членството в Европейския съюз (ЕС).

Предстои в страната да се проведе референдум за ратифицирането на новия европейски фискален пакт, припомня още изданието.

Правителството в Дъблин се опасява също така, че дълговото бреме на страната би могло да застраши повторното й излизане на пазарите, след като догодина приключи спасителната програма.

Ирландия засили натиска си върху европейските власти след изказване на икономическия еврокомисар Оли Рен, че страната трябва да се придържа към поетите ангажименти.

Заемът за спасяването на ирландските банки правителството в Дъблин получи чрез собствената си централна банка, която е част от евросистемата. Средствата се ползват като обезпечение срещу ликвидност от Anglo Irish Bank и Irish Nationwide Building Society, които се обединиха като последствие от кризата в Ирландия.

Високата цена на този кредит се превърна в централна тема в страната, като всяко споменаване на спасената  Anglo Irish Bank предизвиква силно обществено недоволство.

Правителството на Ирландия от месеци преговаря с Брюксел за облекчаването на дълговото бреме. Управляващата коалиция е подложена и на силен политически натиск, тъй като предоговарянето на заема беше заложено в предизборната й кампания.

От Международния валутен фонд (МВФ) заявиха, че подкрепят усилията на ирландските власти, но ЕЦБ и Брюксел са предпазливи по отношение на създаването на прецедент.

Инспекторите на ирландските кредитори (т. нар. тройка) са подготвили варианти за облекчаването на дълговото бреме за Дъблин. Единият от тях е замяна на дълговите книжа с по-дългосрочни и при по-ниска лихва, които да бъдат издадени от фонда за финансова стабилност на еврозоната. Така ще се „разтегнат“ във времето плащанията по дълговете на Ирландия, както и ще се облекчи натиска върху бюджета на страната в условията на слаба икономика.

Използването на ресурсите от временния спасителен фонд на еврозоната обаче вероятно ще срещне опозицията на държавите от валутната общност на Европа с топ рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още