IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Германия атакува данъчното споразумение с Швейцария

Берн издаде заповеди за арест на трима германски данъчни заради подозрение в промишлен шпионаж

10:23 | 03.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Опозицията в Германия атакува данъчното споразумение с Швейцария

Опитът на германското правителство да спре укриването на данъци чрез банкови сметки в Швейцария може и да бъде осуетен от опозицията, която контролира горната камара на парламента, след като Швейцария издаде заповеди за арест на трима германски данъчни инспектори, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

През почивните дни Берн издаде заповеди за тримата германци по подозрение в промишлен шпионаж за закупуване на дискове, съдържащи банкови данни на германци, укривали данъци.

Това предизвика възмущение сред редица германски длъжностни лица, които предупредиха, че има риск от провал на сделката с Швейцария, свързана с борбата с укриването на данъци.

Берлин се надява опозицията да приеме сделката, тъй като тя ще донесе на германските провинции около 150 млрд. швейцарски франка (124 млрд. евро) от данъци върху необявени доходи на германски граждани.

Германското правителство предстои да представи сделката пред долната камара на парламента, но се нуждае от съгласието и на горната, където дясноцентристката коалиция на канцлера Ангела Меркел не разполага с мнозинство.

Критиците на споразумението обаче се възползваха от случката със заповедите за арест, за да предупредят, че то е пълно с „вратички“ и е твърде меко спрямо Швейцария.

Ако сделката пропадне, провинцията Северен Рейн-Вестфалия, откъдето са тримата данъчни инспектори, официално заяви, че ще търси начин да закупи дискове с информация за германци с банкови сметки в Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още