IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отваря широко врата за законодателни предложения на гражданите

Граждански организации от 7 души могат да предлагат нормативни промени, ако са подкрепени с подписите на един милион европейци

14:18 | 03.04.12 г.
<p>
	<em>Заседание на Европейския парламент</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Заседание на Европейския парламент        Снимка: БТА

От първи април тази година гражданите от европейските държави свободно могат да внасят в Еврокомисията предложения за законодателни промени, стига да не са в противоречие с ценностите на Европейския съюз (ЕС) и да не излизат извън правомощията на Еврокомисията.

Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент по повод новия еврорегламент за Европейската гражданска инициатива, който влезе в сила от началото на април.

Според документа дори седем граждани от дадена европейска държава могат да организират инициативен комитет, стига предложената от тях идея бъде скрепена с подписите на един милион подписа.

Регламентът дава възможност на европейските граждани да работят заедно отвъд националните си граници, за да участват пряко при формиране на демократичните решения на Европейския съюз, се посочва в съобщението.

По думите на френския депутат Алан Ламасур (EНП) "гражданската инициатива е насочена към европейците, чиито гласове не са чути в Европа днес“. За пример той даде студентите по европейската програма „Еразмус“, които откриват, че взаимното признаване на дипломите не функционира, а също трансграничните работници, които се трудят в съседна държава и са жертви на двойно данъчно облагане.

Целта на Европейската гражданска инициатива е да намали нарастващата пропаст между институциите и гражданите на ЕС, като им даде възможност да участват във формирането на законодателството и да насърчи трансевропейския обществен дебат, поясни и другият съдокладчик, унгарският евродепутат Зита Гурмани.

Инициативата дава възможност на европейските граждани да влязат в пряк контакт с европейските институции, като правото да се обърнат към Еврокомисията ще бъде равно на правото, което имат за взаимоотношение към Съвета на министрите и Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още