IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария и Австрия подписват данъчно споразумение

В момента швейцарските власти водят преговори и с Гърция за разкриване на банковата тайна

14:07 | 13.04.12 г.
Швейцария и Австрия подписват данъчно споразумение

Швейцария и Австрия ще подпишат двустранно споразумение, което касае недекларираните доходи и данъци на австрийци със сметки в швейцарски банки, съобщи FT.

Очаква се финансовият министър на Австрия Мария Фектер да подпише споразумението по време на посещението си в Берн днес. Така страната й ще е третата в Европа след Германия и Великобритания, договорила сътрудничество с Швейцария.

Швейцарските власти потвърдиха, че в момента се водят преговори и с Гърция.

С двустранните споразумения се премахва защитата на банковата тайна, като същевременно европейските страни си осигуряват възможност за допълнителни данъчни приходи.

Съгласно споразуменията на укривалите данъци се дава възможност да “осветлят” доходите си, да платят еднократна глоба, както и да договорят данък, който да плащат по бъдещите постъпления в сметките им, които ще се прехвърлят от швейцарските банки към националните данъчни власти.

Австрия съобщи, че очаква около 1 млрд. евро приходи през следващата година след подписването на споразумението с Швейцария. Виена обаче не обяви как смята да начислява глобите, както и какви ще са данъчните ставки за прегрешилите.

Междувременно министърът на финансите на Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф каза, че Берн не може да направи допълнителни отстъпки на САЩ и Германия в спора за необлагане на средствата на германски и американски граждани в тайни банкови сметки.

“С Германия сме стигнали до момента, в който ако те не искат това споразумение, за нас е по-добре да запазим статуквото, отколкото да продължаваме с преговорите”, коментира финансовият министър пред Neue Zuercher Zeitung.

"Също така в преговорите със САЩ има праг, отвъд която не можем да отидем като суверенна държава”, допълни тя.
Видмер-Шлумпф посочи също така, че се водят технически разговори с Италия и Франция за същите споразумения.

По думите й обаче Рим и Париж вероятно ще изчакат развоя на събитията при преговорите с Германия преди да пристъпят към по-конкретни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още