IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия първа ратифицира фискалния пакт

Опозицията подкрепи споразумението, но настоя, че то няма да допринесе за икономическия растеж

14:41 | 13.04.12 г.
Португалия първа ратифицира фискалния пакт

Португалия стана първата държава от Европейския съюз (ЕС), ратифицирала фискалния пакт, съобщи АФП.

Пред депутатите премиерът на страната Педро Пасос Коельо изрази категоричната си подкрепа за новия европейски договор. Той посочи, че пактът представлява отказът на Португалия да повтори грешките от миналото.

Опозицията в лицето на социалистическата партия също подкрепи споразумението, за да не подкопае доверието в страната.

Португалските социалисти обаче настояват, че пактът няма да осигури нито растеж, нито ще доведе до създаването на работни места.

Фискалният пакт беше подписан след тежки преговори от 25 държави-членки на Европейския съюз. В Ирландия предстои да се проведе референдум за приемането му, а в Германия социалдемократите поискаха в договора да бъдат предвидени повече мерки за осигуряването на устойчив икономически растеж.

Очаква се договорът да бъде ратифициран от германския парламент едва в края на годината, въпреки обещанията на правителството, че това ще се случи до края на май.

Португалия е една от трите европейски страни, които бяха спасени от фалит от Брюксел и Международния валутен фонд (МВФ).

Въпреки желанието на Лисабон да засили бюджетната дисциплина, страната изпитва сериозни трудности да посрещне поставените от кредиторите й фискални цели. Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да достигне 115% в края на годината, а в момента е 110%.

Парламентът в Лисабон одобри и Европейския стабилизационен механизъм (постоянният спасителен фонд на еврозоната).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още