IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отложиха отново разпределянето на стратегически постове в ЕЦБ, Еврогрупата и ЕМС

Запазването на равновесието между отделните страни от валутния съюз налага сложно решение на въпроса

15:57 | 13.04.12 г.
Отложиха отново разпределянето на стратегически постове в ЕЦБ, Еврогрупата и ЕМС

Няколко стратегически назначения, сред които такива в ръководството на Европейската централна банка, отново бяха отложени и ще трябва да изчакат края на президентските избори във Франция, съобщиха европейски източници, участващи в преговорите, цитирани от AFP.

Постът в Управителния съвет на базираната във Франкфурт институция ще бъде вакантен до края на май, поради което трябваше да се вземе решение най-късно до средата на април, тъй като че министрите на финансите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) не успяха да се споразумеят на срещата си в Копенхаген в края на март. Среща на Еврогрупата, насрочена за април, впоследствие бе отменена.

"В крайна сметка няма да има телеконферентна връзка идната седмица, тъй като французите отказват да вземат решение по пакета" от номинации преди 6 май, когато е вторият тур на президентските избори, изтъкна европейски правителствен източник.

Управителят на люксембургската централна банка Ив Мерш е фаворит за поста, но назначаването му се вписва в сложна игра, при която трябва да бъде спазено равновесието между отделните страни от валутния съюз.

Освен поста в ЕЦБ, пакетът от назначения включва определяне на нов ръководител на Еврогрупата, който да замени в края на юни люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер. За този пост най-често се споменава името на германския министър на финансите Волфганг Шойбле.

Предстои да бъде назначен и бъдещ ръководител на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), както и президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) - институция, която не е свързана с еврозоната. Париж би желал този пост да се падне французина Филип дьо Фонтен Вив.

Ив Мерш разполага с най-добри козове за поста в ЕЦБ, но не е възможно да се вземе решение сега, тъй като французите са изправени пред конкуренция за президентството на ЕБВР, обобщи европейският източник, пожелал анонимност.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още