IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между ЕС и СССР?

Кризата в еврозоната може да унищожи Европейския съюз по подобие на разпадането на Съветския съюз, смята Джордж Сорос

18:42 | 24.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джордж Сорос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: Ройтерс

Милиардерът Джордж Сорос сравни кризата в еврозоната с факторите, които доведоха до колапса на Съветския съюз в началото на 90-те години, пише The Wall Street Journal.

“Европа си прилича със СССР в начина, по който кризата в еврозоната има потенциала да унищожи Европейския съюз“, коментира Сорос в дебат.

„Заради дълбоката социална, икономическа и морална криза, в която Европа изпадна, можем да видим един такъв подобен процес на разпадане“, допълни той.

Коментарът на Джордж Сорос повтаря твърденията му от миналата седмица по време на конференция в Дания.

Тогава той посочи, че кризата в еврозоната не е свършила, както и че валутната общност върви в грешна посока.
Според Сорос еврото подкопава политическото сближаване в Европейския съюз и ако това продължи Еврообщността би могла да бъде унищожена.

„Задлъжнялостта може да продължи да расте, но прекомерната задлъжнялост трудно може да бъде свита“, каза още той.

По негово мнение Европейският съюз е щял да оцелее трудно без прагматичните германски политики.
Сорос прогнозира също така, че Европа се изправя пред дълъг период на икономическа стагнация „и дори по-лошо“.

По думите му и други държави са преживели подобни кризи и са оцелели, но "Европейският съюз не е държава, затова е по-малко вероятно да оцелее“.

Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ruseborn
преди 12 години
Другари, ЕС, даже и Гърция, по подобие на САЩ, са пълни с пари. Но отговорете си на въпроса- в коя миша дупка? Но те ще се върнат там откъдето са окрадени/ на народа. Въпреки че алчните капиталисти/народно избрани властници, няма да върнат нищо доброволно, пред угрозата на кървава революция ще предпочетат да станат честни и почтени. Поне за известно време ще се разделят с яхтите за милиарди и дворци за трилиони. Защото знаят че няма да им е простено за вечно...Относно кризата на ЕС: Не може Скандинавските страни, Бенилюкс и Германия да издържат останалите или бедни, или корумпирани 20 в ЕС!Казах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Без да съм никакъв икономост или с претенции за икономически познания, разсъждавайки чисто прагматично, мога да кажа, че НЕ може да вземеш туй, дето го няма! Няма как да се изплатят дългове от кухи пари...тези добавени (от лихвата) пари няма от къде да дойдат, ако ако не се напечатат нови кухи пари! Още по общо погледнато, т.н. лихва, кухия елемент в цялата верига! Лихвата е измислената стойност, идваща от...нищото! И тя може да бъде покрита само от друг "измислен" елемент- *** пари! Точно в това е проблема на цялата финансова система- кредита и по-точно паразитната част от него- лихвата! Тя, при затворена система няма от къде да бъде изплатена и затова се покрива с печатане на нереални пари...хартийки, а в днешното електронно време даже на са и хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Общото е, че при ЕС допускат, а при СССР допускаха "Грешката на Джон Лоу", която необратимо води към стопанска криза.Досега хората нямаха възможност да премахнат този финансов недъг, тъй като по света няма университет, където да преподават знания за полезно държавно финансово управление при условия на Незлатни пари.Днес представените стопански проблеми са успешно преодолими, тъй като знанията за ГОДНО за евро финансово управление са публикувани и възможни за полезно ползване.До 24 часа след прекратяване на налична човешка грешка стопанската криза в Еврозоната ще е успешно премахната.Ползвано означение:Грешка на Джон Лоу: Приложение на наследен начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари.Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (при достатъчно време) стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Muller
преди 12 години
Първата буква от абривиатурата едното е СССР, а другото ЕССР каква е наградата за позналите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още