fallback

Джон Моултън: Излизането на Гърция от еврозоната ще е болезнен, но бърз край

Интересното при валутните съюзи е, че тези, които напускат първи, се справят най-добре, коментира инвеститорът

18:38 | 09.05.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Колкото по-скоро Гърция изостави еврото, толкова по-добре, коментира инвеститорът Джон Моултън, цитиран от CNBC.

„Опциите пред Гърция са доста неприятни. Излизането от еврозоната ще бъде такова. Ако не друго обаче този преход ще приключи бързо, докато бюджетните икономии означават дълги години страдания“, казва Моултън, който е основател и председател на фонда за рискови инвестиции Better Capital.

„Не забравяйте, че през следващите 45 дни гърците трябва да платят доста пари по кредитите, изтеглени под чужда юрисдикция. Тези кредити не са преструктурирани. Ще бъде политическо самоубийство ако платите това, при условие, че имате намерение да фалирате по-късно“, допълва той.

Коментарът на Моултън идва, след като във вторник гръцките индекси достигнаха 20-годишно дъно, а Алексис Ципрас, лидер на гръцката Коалиция на радикалните леви сили, обяви, че за Гърция споразумението с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) е недействително. На изборите в неделя гръцките гласоподаватели отхвърлиха традиционните политически сили, подкрепящи споразумението.

През следващия месец ситуацията в Гърция ще излезе извън контрол – или защото няма да могат да сформират правителство и ще трябва да проведат нови избори още през юни, или защото ще сформират правителство, което ще реши да фалира почти веднага, прогнозира Моултън.

„ЕС и МВФ им подхвърлят пари, но не достатъчно, за да могат да запазят стандарта си на живот. Всичките тези пари на практика отиват за изплащане на дългове, които гърците сами не могат да плащат. Ето защо е разумно да се освободят от тази тежест, като спрат да взимат пари и спрат да плащат дълговете си. Фалитът е правилният път за Гърция“, посочва Моултън.

„Интересното при валутните съюзи е, че тези, които напускат първи, се справят най-добре. Гърците може да се възползват от това“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още