IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 страни подкрепят ЕК за ръст от 6,8% на бюджета на ЕС за 2013 г.

Основната част в увеличението на бюджета се пада на плащанията за кохезионната политика

19:33 | 15.05.12 г.
11 страни подкрепят ЕК за ръст от 6,8% на бюджета на ЕС за 2013 г.

11 страни сред най-бедните в Европейския съюз днес защитиха проекта за увеличаване на бюджета за 2013 година, предложен от Европейската комисия и оспорван от най-богатите държави-членки, които отказват да увеличат вноските си, предаде AFP, цитирана от БТА.

11-те страни, сред които са България, Естония, Унгария, Полша, Португалия, Румъния и Словакия, са представили на първия дебат между министрите на финансите в Брюксел обща декларация, до която AFP е получила достъп, в подкрепа на проектобюджет с разходи от 138 милиарда евро за 2013 година, което е увеличение с 9 милиарда евро, или с 6,8%.

Тяхната инициатива се подкрепя и от Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения и Ирландия, съобщиха източници от ЕС.

"В проектобюджета за 2013 година се предлага силно увеличение на плащанията за кохезионната политика и ние подкрепяме това оправдано и напълно необходимо увеличение", заявяват държавите, подписали документа.

В проекта се предвиждат 48,9 милиарда евро за кохезионната политика, което е с 5,1 милиарда евро повече спрямо 2012 година.

"Всяко орязване на плащанията за тази политика би противоречало на реалните нужди", отбелязват защитаващите проекта за увеличаване на бюджета на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още