fallback

Жан-Клод Трише със смел план за спасяване на еврото

Бившият президент на ЕЦБ предлага Брюксел да получи правото да определя фискалната политика на отделни страни в извънредни ситуации

11:17 | 18.05.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бившият президент на ЕЦБ Жан Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Европа може да заздрави валутния си съюз като предостави на европейските политици правомощия да поемат контрола над фискалната политика на дадена страна в извънредни случаи, предлага бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан Клод Трише, цитиран от CNBC.

Предложеният от Трише план за спасяване на еврото има за цел да заличи фундаменталната слабост на европейската валута, чието оцеляване е застрашено от кризата в Гърция.

Валутният съюз винаги е бил в противоречие с основните икономически принципи, тъй като еврото беше създадено преди да бъде договорен европейски фискален и политически съюз. Това доведе до сътресения в страни с огромни бюджетни дефицити като Гърция, Португалия, Ирландия, Испания и Италия и проблеми с финансирането и банковата система.

За Европейския съюз (ЕС) създаването на Съединени европейски щати, където отделните страни ще делегират значителна част от фискалния си суверенитет на федерално правителство, изглежда политически неприемливо, казва Трише, който се оттегли от ръководството на ЕЦБ през миналия ноември.

Алтернативна идея е извънредните правомощия на ЕС да се активират единствено в извънредни ситуации. Например, когато бюджетните политики на дадена страна заплашват валутния съюз като цяло, посочва той.

„Създаването на подобна федерация ми се струва не само необходимо, за да сме сигурни, че имаме стабилен икономически и валутен съюз, но и основополагащо за Обединена Европа в дългосрочен план. Не мисля обаче, че ще имаме голям централизиран бюджет“, коментира Трише.

„Това ще е огромен пробив в модела на управление, който според мен е необходим за по нататъшната европейска интеграция“, допълва той.

Трише направи предложението си в навечерието на срещата на страните от Г-8 във Вашингтон и дни преди извънредната среща на лидерите на ЕС на 23 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още