IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Напускането на Гърция може да е „контролирано“

Евентуално чувствително разхлабване на сегашните условия по споразумението с Гърция ще отслаби стимулите за осъществяване на реформи

20:34 | 23.05.12 г. 8
<p>
	Председателят на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс</p>

Председателят на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Ефектът от изгонването на Гърция от еврозоната ще е чувствителен но „контролируем“, се посочва в изявление на германската централна банка, цитирано от Ройтерс.

В месечният си доклад германската централна банка обяви, че страните от еврозоната трябва да имат право на вето върху всякакви по нататъшни плащания от втория спасителен пакет за страната, възлизащ на 130 млрд. евро.

„Гърция заплашва да не приложи реформите и мерките за консолидация, за които се споразумяхме в замяна на спасителната програма“, се посочва в доклада на Bundesbank.

„Това поставя под въпрос нашата подкрепа. Гърция трябва да понесе последствията от подобен сценарий. Предизвикателствата пред еврозоната и Германия ще са значителни, но контролируеми при адекватно управление“.

Bundesbank предупреди Европа да не облекчава условията за Гърция.

„Евентуално чувствително разхлабване на сегашните условия ще засегне всички споразумения в еврозоната и ще отслаби стимулите за осъществяване на реформи“, се посочва в документа.

Гърция ще проведе нови избори на 17 юни. Партиите, противопоставящи се на мерките за бюджетни икономии отново се очаква да получат стабилна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Така е. Затова балансирането на плюсовете и минусите от общата валута за различните държави трябва да стане чрез общи облигации. Вижда се че само с еврофондове не се получава. Германците си помпят икономиката облагодетелствани от евтиното евро, а другите изнемогват. Естествено трябва да си вкарат и дефицитите в рамки, но не изведнъж, а с по някакъв малък процент всяка година, за да не се срива икономическата активност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
ihrivanov
преди 11 години
Контролирано или не те трябва да напускат, стига сме и плащали сметките в таверните , тази нация са *** нямат трудови навици . По добре ужасен край от колкото ужас без край- ще страдаме финансово от това , но поне трябва да спрем до тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Според мен ЕЦБ трябва да изостави немските банки в бурята , която се задава , друт начин да се реформира мисленето на немците няма.Няма да причиняват още кризи от концентрация на капитала. Немската и китайската спестовност ще се окажат сериозно заболяване , не може да не разчитат на собствено потребление да си поддържат икономиката , другите по този начин си изкривяват икономиките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Бягство на Гърция - силен бансов трус в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Не е така. Вече на всички в ЕЗ им е ясно, че Гърция ще фалира. Тук идва въпросът дали да ги хрантутят докато гърците ги плюят или да ги оставят да минат през една девалвация на новата драхма , което ако не друго поне ще съживи икономиката им след първоначален шок разбира се. Ако Гърция остане в ЕЗ това значи , че Германия трябва на практика да осинови оялата се администрация, което по никакъв начин няма да се случи. Още повече след изцепките на Ципрас по адрес на Меркел.В момента с мерките от ЕЦБ се печели време. Според мен вчера срещата е била да се видят и да се готвят за гръцко фиаско. Да няма после ама Германия и Франция знаеха , а ние не. Най вероятно са търсени механизми за запазване на банковата система в зоната при едно сътресение като излизането на Гърция. Това са нови води и никой не може да каже точно как ще се развият нещата - затова са длъжни да се подготвят за най-лошото стечение на обстоятелствата. Изход на Гърция, шок в Испания и Португалия, сътресения в Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Няма да оставят Гърция да избяга от ЕЗ , въобще не ги слушайте и включително за глупостите че сега ЕЗ била по подготвена..това са съчинения. А в момента ЕЦБ налива река от пари в гръцките банки за да не фалират. Загубите сега от бягство на Гърция вече са в пъти по големи сравнето от момента , в който започнаха проблемите и не можеше да си обслужва дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Ако им намалят дълга и гласуват нови стимули това ще е грешка. Гърците се доказаха, че могат само да консумират, но не и да си дадат зор.Ако ще целият дълг да им опростят - ще вземат нов, защото с тази икономика не могат да хранят администрация, военни, полиция и пенсионери....при това ги хранят като царе.нека Гърция да фалира, защото иначе в Европа ще наберат сили всякакви *** крайно леви или крайно десни, което ще ни съсипе.Силата на Европа е в мисленето, капитала и консервативното му управление. Европа няма ресурси като Русия, че да си позволи да експериментира. Комунистите не стават да въртятт пазарна икономика. Това е доказано. Комунист без ресурс = крах след макс 10 години. Комунист с природни ресурси = крах след 60-70 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
The Big One
преди 11 години
Френсетата обаче не мислят така.Филип Агион съветник на Оланд препоръчва ново опрощаване на дълга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още