IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi: Гърция ще напусне еврозоната, драхмата ще се обезцени с 60%

Изборите на 17 юни няма да доведат до сформирането на стабилно правителство, което да изпълни поетите ангажименти, коментира главният икономист на банката

16:59 | 24.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уилям Буйтер, главен икономист на Citi<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Уилям Буйтер, главен икономист на Citi. Снимка: Ройтерс

Гърция ще напусне еврозоната през следващата година, а новата валута на страната „веднага ще се обезцени с 60%“, изтъква Уилям Буйтер, главен икономист на Citi, цитиран от CNBC.

Гръцките политици нееднократно са подчертавали, че страната ще привърши наличните средства в края на юни, след което няма да може да извършва повече плащания по своя дълг, както и да изплаща заплати и пенсии.

Нови парламентарни избори в Гърция са насрочени за 17 юни.

Европейският съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) изчакват резултатите от новия вот преди да отпуснат допълнително финансиране.

„Изборите на 17-и юни няма да доведат до сформирането на стабилно правителство, което да изпълни поетите ангажименти. Това ще доведе до замразяване на финансирането“, казва Буйтер.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че фалитът на Гърция не означава незабавно изгонване на страната от еврозоната.

„Съществуват много прецеденти за фалити в рамките на валутни съюзни, така че напускането на Гърция не трябва да се приема като автоматично следствие“, се казва в доклад на UBS.

Според Citi обаче изгонването на страната от еврозоната е тясно свързано с ограничените валутни резерви на Атина, които могат да бъдат пресушени доста преди края на годината.

„Напускането на Гърция може да бъде предизвикано от необходимостта за печатане на пари, за да се покрият текущите разходи“, се казва в доклада на банката.

Citi допълва, че новата гръцка валута „незабавно ще се обезцени с 60% спрямо еврото и ще остане с между 50% и 60% по-евтина през следващите 5 години“.

На базата на този сценарий банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се понижи с 10% през 2013 г.

Citi все пак очаква, че растежът в Гърция ще се възстанови до 4% - 5% през 2015 г. - 2016 г. поради възстановяването на конкурентоспособността и съживяването на износа и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Всички очакват драхмата да се обезцени. Дали пък не може да стане обратното? Например ако се забрани разплащането с друга валута - и хората да са принудени да заменят евро за драхми по куц курс? Или пък още в началото да се избере доста нисък курс на драхмата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Всъщност, Гърция отдавна дава сигнали, че не възнамерява да си налага самоограничения, нито да живее според чергата си. В тази връзка, нейният фалит, струва ми се, е напълно естествен. Ако, тогава, една естествена девалвация на еврото стимулира експорта на цялата ЕЗ, дали това не би й помогнало повече, отколкото теоретичното връщане на гръцкия дълг? Защо Европа не ги остави да си научат урока /така е по-добре и за тях, макар болезнено/, като спомогне и всички останали да се изправят, ами току крепи една неблагонадеждна, неблагодарна и ленива политика само и само, да се спасят три-четири банки? Банки много - защо ЕЦБ просто не застане зад тях, позволявайки, същевременно, кризата най0сетне, да свърши? Докога с тези свещени крави и какво мляко, за бога, дава Гърция, че постоянно да я дундуркаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още