IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадридската борса спря търговията с акциите на Bankia

Очаква се довечера затруднената испанска банка да поиска официално държавна помощ от над 15 млрд. евро

14:54 | 25.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мадридската борса спря търговията с акциите на Bankia

Акциите на четвъртата по големина испанска банка - Bankia SA, днес бяха спрени от търговия на борсата в Мадрид преди насроченото за тази вечер изявление на банката, в което се очаква тя да поиска над 15 млрд. евро държавна помощ, съобщава Ройтерс.

Правителството е в процес на национализиране на банката, която пртежава около 10 % от депозитите в страната, след като бе неспособна да набере достатъчно капитал, за да покрие огромните си загуби от кредити за сектора на строителството, който колабира през 2007-2008 г.

Bankia и други местни банки с експозиции към сриналия се имотен пазар се възприемат като основна заплаха за Испания и цялата еврозона поради опасенията, че испанското правителството ще се принуди да поиска международна подкрепа за банковия сектор.

По-рано през седмицата икономическият министър на страната Луис де Гиндос заяви, че държавата трябва да налее поне 9 млрд. евро в затруднената Bankia. Преди няколко седмици де Гиндос бе обещал, че няма да се използват държавни средства за подкрепа на банките

Правителството вече похарчи 4,5 млрд.eвро за подкрепа на Bankia. На страната може да се наложи да излезе на финансовите пазари, за да набере средства, с които да помогне на банката, в момент когато разходите й за финансиране са високи.

Рисковата премия по базовите испански облигации (спрямо германските) бе достигнала 5 процентни пункта през последните седмици, като днес се снижава до 4,6%, тъй като инвеститорите бяха привлечени от по-високата доходност по книжата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още