IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Икономическият растеж не може да бъде купен или напомпан в системата

Италия отдавна и последователно ни подкрепя, включително за присъединяването ни към Шенген, заяви българският президент след разговор с премиера на Италия

21:37 | 25.05.12 г.
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев и италианският премиер Марио Монти.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев и италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Президентът Росен Плевнелиев, който се намира в Рим на официално двудневно посещение за честванията на 24 май, се срещна днес с министър-председателя на Италия Марио Монти, съобщи БТА.

В разговора, продължил близо 50 минути, бяха обсъдени въпроси на европейското и регионалното развитие, на двустранните отношения, на мерките за преодоляване на икономическата криза в еврозоната.

"С премиера Монти констатирахме, че отношенията между България и Италия са почти перфектни. Италия е не само вторият по обем търговско-икономически партньор на нашата страна, но отдавна и последователно ни подкрепя, включително и по въпроса за присъединяването ни към Шенген", каза Плевнелиев.

По думите му били са обсъдени някои аспекти на структурните реформи и тяхното отражение върху малките и средни предприятия.

"България напълно споделя необходимостта от икономически растеж в ЕС, но той не може да бъде нито купен, нито напомпан в системата. Не би било нормално да се отнема от бъдещите поколения, като им се завещаят високи дългове, които неминуемо ще се натрупат, ако се приложат някои мерки за ускорен растеж", подчерта той.

Италианският премиер окачестви напредъка на България като забележителен, добави президентът.

"Ние имаме съвпадение на становищата по либерализацията, както по необходимостта от обща европейска енергийна политика. Спряхме се на обстановката в Сърбия и в Гърция, където предстоят нови избори, от които очакваме ясен знак от гръцките избиратели за бъдещето на страната," отбеляза той

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още