fallback

Ромпой и Барозу с препоръки към САЩ, Япония и Китай преди срещата на Г-20

Членовете на Г-20 трябва да задълбочат сътрудничеството си, за да се гарантира устойчиво глобално икономическо възстановяване, посочват лидерите на ЕС

15:41 | 26.05.12 г. 5

САЩ и Япония трябва да се справят с данъчните си въпроси, а Китай – да разхлаби рестрикциите върху юана, тъй като трите държави споделят отговорността с Европа за възстановяването на глобалното икономическо здраве.

Това заявиха лидерите на Европейския съюз (ЕС) в навечерието на срещата на 20-те най-развити световни икономики, която ще се състои през юни, предаде Ройтерс.

В писмо, адресирано до 27-те лидери на държавите-членки на Европейския съюз, председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой посочват, че Европа прави всичко възможно са справянето с кризата.

"Европа се активизира и пое специална отговорност за обезпечаването на финансовата стабилност на еврозоната и ние ще продължим да го правим", се казва в писмото.

“Сега всички членове на Г-20 трябва да увеличат своите усилия и да задълбочат сътрудничеството си, за да се гарантира устойчиво глобално икономическо възстановяване", пише още в писмото.

В писмото се препоръчва САЩ да избегнат падането от "фискалната скала" - проблемите, които биха могли да произтекат от повишенията на данъците и съкращенията на разходите, предназначени да влязат в сила в края на годината.

Щатите и Япония освен това е необходимо да подготвят надеждни средносрочни фискални планове за консолидация, препоръчват Барозу и Ромпой.

Китай също е призован да направи редица реформи, включително и да премине към пазарно определян обменен курс на юана.

Ромпой и Барозу посочват още, че ЕС е на път да приложи реформите на Международния валутен фонд (МВФ) като част от глобалните усилия за укрепване на финансовата архитектура.

"Подчертаваме, че пълното прилагане на реформите е критичен елемент за засилване на легитимността, доверието и ефективността на МВФ", казва се в писмото им.

Те допълват, че фондът трябва да бъде готов за "конструктивни дискусии" относно преразглеждането на правилата за квотите, “като се вземе предвид необходимостта от подобряване на отчетността на МВФ, надзора и ефективността”.

Реформата на финансовия пазар трябва да бъде друга основна тема за дебати по време на срещата на лидерите на 20-те водещи световни икономики, се казва още в писмото.

"ЕС е на път да приеме всички финансови реформи до 2013 г. и очакваме нашите партньори да се движат заедно с нас", подчертават лидерите на Еврообщността.

Те също така призовават Г-20 да се справи с търговските бариери, за да задвижи икономиката и да се създадат условия за растеж и нови работни места.

"Неотдавнашният ръст на протекционизъм е основна грижа и Г-20 трябва да засили съществуващия механизъм за мониторинг", посочва се в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още