IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускорява се процесът на прехвърляне на гръцки депозити в чужбина

Голяма част от средствата се насочват към банки в Лондон, Франкфурт и Женева, въпреки ниските лихвени проценти

10:22 | 29.05.12 г. 2
<p>
	Гражданите на Гърция бързат да прехвърлят спестяванията си в сигурни чуждестранни банки.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гражданите на Гърция бързат да прехвърлят спестяванията си в сигурни чуждестранни банки. Снимка: Ройтерс

След неопределените изборни резултати в Гърция, които доведоха до нейната политическа нестабилност, се засилиха съмненията по повод съдбата на страната в еврозоната.

Това накара голям брой от гражданите й да теглят депозити и да ги прехвърлят в банки на тери
торията на по-големите и стабилни западни икономики, пише Ройтерс.

Гърците се страхуват от девалвация на еврото при евентуално излизане на страната от еврозоната, поради което предпочитат да съхранят спестаяванията си в чужди банки, въпреки ниския лихвен процент, който им предлагат.

През целия си живот съм работил здраво и съм поел много рискове в бизнеса си. На 62 години съм и не мога да рискувам парите ми да станат драхми", коментира Никос, който притежава бизнес във фармацевтичния сектор. Той е прехвърлил 7 млн. евро в частна банка в Люксембург. Ниската лихва, която банката му предложила, не го е спряла да предприеме този ход.

Месец май се оказва пикът за прехвърляне на средства в други западноевропейски банки, твърдят финансови консултанти, обслужващи по-заможните гръцки граждани. Голяма част от спестяванията им са се отправили към Лондон, Франкфурт и Женева, коментират те.

„Това е процес, течащ вече 2-3 години, който набра скорост преди няколко седмици. Смятаме, че това е тенденция, която тепърва ще се засилва", допълват те.

Когато една страна „напусне еврото“, както повечето икономисти прогнозират да се случи с Гърция, банковите сметки на гражданите й ще бъдат деноминирани в нова валута, която в последствие би могла да девалвира. Това би стопило покупателната стойност на депозитите.

Може да бъде въведен и контрол върху тегленето на депозити или прехвърлянето им в чужбина, с цел предпазване на банковата система.

Тепърва възникват и редица правни въпроси, свързани с евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. Не е ясно дали ще бъдат конвертирани в драхми евровите депозити на гръцки граждани в чужди банки, както и дали гръцките евра, държани от граждани на други държави ще бъдат конвертирани, коментира Деймиън Блуум, партньор в адвокатското дружество Berwin Leighton Paisner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
xclusiv
преди 11 години
ЖАнева, а не Женева, може ли такава грешка и то в подзаглавието.И дори е минало така и през редактор. Смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
...политическа нестЪбилност...Не мога да разбера... Умишлено ли се допускат просто брутални грешки във всички текстове на investor-a? Тези, които списват статиите имат ли средно образование?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още