fallback

Насим Талеб: Разпадането на еврозоната не е страшно, ситуацията в САЩ е плашеща

Европа е като някой болен, който го съзнава, докато в САЩ ние сме болни, но не говорим за това, посочва икономистът

18:55 | 31.05.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Насим Талеб, автор на "Черния лебед". Снимка: nrkbeta, лиценз: CreativeCommons

Насим Талеб, автор на "Черния лебед" и критик на традиционните методи за управление на риска във финансовия сектор, заяви, че предпочита да инвестира в Европа вместо в САЩ, въпреки опасността от разпадане на еврозоната, съобщава Bloomberg.

Липсата на централизирано правителство е друга причина Европа да е по-привлекателно място за инвестиции, казва Талеб, професор в Нюйоркския университет, който твърди, че историята е изпълнена със странни събития, които не могат да бъдат предвидени чрез анализ на тенденции.

Разпадането на еврото „не е нещо страшно“, казва Талеб. „Когато това се случи ще получим голямо количество интересни валути. Именно за това аз не се страхувам да инвестирам в Европа. Аз се страхувам от Съединените шати“, допълва той.

В края на 2011 г. бюджетният дефицит на САЩ като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната достигна 8,2%. Този дефицит е два пъти по-голям отколкото в еврозоната като цяло.

„Разбира се, че Европа има своите проблеми, но тя е в много по-добра форма от САЩ“, казва Талеб. Повишаването на лихвените проценти ще влоши положението в САЩ, изтъква той.

„Имаме нулеви лихвени проценти. Ако те се повишат, можете само да си представите какво ще се случи с дефицита. Европа е като някой, който е болен, но го съзнава. В САЩ ние сме болни, но не го знаем. Ние не говорим за това“, споделя икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още