IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулации за втора спасителна инжекция за Испания

Докладът за испанската банкова система ще бъде представен през септември вместо в края на юли

19:21 | 19.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Много испански магазини са принудени да фалират. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много испански магазини са принудени да фалират. Снимка: Ройтерс

Примката постепенно се затяга. Положението на испанските публични финанси става все по-заплашително от ден за ден. Налице е все по-голям риск четвъртата по големина икономика в еврозоната да помоли за финансова помощ ЕС и неговия спасителен фонд, за да избегне фалит. Лихвени проценти и рисковите премии, които испанското правителство трябва да предложи за своите заеми, са се повишили до рекордни нива. С възвращаемост от над седем процента за десетгодишните ценни книжа, равнището не е далеч от лихвени проценти, които принудиха Гърция, Португалия и Ирландия да прибегнат до спасителния пакет на ЕС, пише Ройтерс.

"Испания не е в несъстоятелност", каза министърът на икономиката Луис де Гиндос. Той повтори фразата в кулоарите на срещата на Г20 в Лос Кабос, Мексико, няколко пъти, сякаш за да прогони призрака от спасителен план на ЕС. При това испанското правителство на премиера Мариано Рахой се надява тази седмица да облекчи ситуацията на финансовите пазари. То приписва влошаването на дълговата криза на несигурната политическа ситуация в Атина и очаква натискът на пазарите да се разсее след изборите в Гърция. 

Но Мадрид се заблуждава. Испания остава в беда. "Гърция е невинна", пише вестник El Mundo във вторник. „Най-големият проблем на Испания е самата Испания“. Само седмица по-рано испанското правителство направи ново грешно предположение: то предположи, че договорената със страните от еврозоната помощ в размер на 100 млрд. евро за испанските банки ще премахне страната от линията на огъня.

Но се случи точно обратното. Инвеститорите обърнаха гръб на испанските държавни облигации, тъй като важни детайли за банковата помощ останаха неизяснени. Към днешна дата Мадрид не е предоставил официална молба за помощ в Брюксел. Сега вече има спекулации за евентуална втора помощ. Тя няма да се ограничи до сектора на банките, а ще представлява цялостно спасяване на публичните финанси – както в Гърция, Португалия и Ирландия.

Междувременно премиерът Рахой отбеляза, че планираната милиардна помощ, която преди повече от седмица все още се отчиташе като успех, ще има вероятно и вредни странични ефекти за публичните финанси. Тъй като испанското правителство ще трябва да гарантира заемите, то дългът на публичния сектор ще набъбне осезаемо. Това накара на рейтинговата агенция Moody's да понижи кредитния рейтинг на Испания до едно ниво над нивото на „боклука“.

Крайният срок, който бе предоставен на групата одитори за предоставяне на пълен доклад за капиталовите нужди на испанския финансов сектор, е удължен от 31-и юли до септември, заяви междувременно испанската централна банка, цитирана от MarketWatch.

Промяната е съгласувана с правителството, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, както и с одитиращите компании - Deloitte, KPMG, PricewaterhouseCoopers и Ernst & Young.

Забавянето е с цел да се предостави на одиторите повече време за завършване на оценките им на банковите отчети и да се реагира на факта, че много испански фирми и държавни институции са работят на намалени обороти през август, традиционен месец за почивка, когато и кабинетът и парламентът работят рядко, заявява осведомен източник.

По-рано вторник, испанският финансов ежедневник Expansion вече писа, че централната банка наскоро е уведомила одиторите за промените.

Одиторите провеждат в момента втората фаза на външния преглед на испанския финансов сектор. По-късно през седмицата се очаква консултантските компании Oliver Wyman и Roland Berger да представят предварителен анализ за капиталовите нужди на целия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още