IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андонис Самарас ще бъде новият премиер на Гърция*

Страната вече има коалиционно правителство, освен Нова Демокрация и ПАСОК в коалицията може би влиза и Демократичната левица

15:17 | 20.06.12 г. 2
<p>
	Самарас ще бъде новият премиер на Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самарас ще бъде новият премиер на Гърция. Снимка: Ройтерс

Постигнато е споразумение за сформирането на правителство в Гърция, заяви лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК Евангелос Венизелос, цитиран от ВВС.

„Гърция има правителство“, каза Венизелос след преговори с Андонис Самарас, лидер на победилата в изборите десноцентристка партия Нова демокрация. Според информация на Bloomberg новият премиер на Гърция ще бъде именно Самарас.

Малката партия Демократична левица вероятно също ще се присъедини към коалицията. Нейният лидер Фотис Кувелис заяви, че са решили да дадат вот на доверие на правителството, което ще бъде сформирано.

Самарас имаше срок до утре да състави правителство, в противен случай коалицията на гръцките радикални леви партии СИРИЗА щеше да получи мандат за това. 

Президентът на гръцката Национална банка Василис Рапанос да бъде министър на финансите на Гърция в новото коалиционно правителство на страната, са се договорили принципно тримата партньори в правителствената коалиция, съобщи гръцката телевизия NET.

Рапанос, икономист по образование, участваше в управлението на страната в социалистическите правителства и управляваше експертния съвет в министерството на икономиката и финансите от 2000 до 2004 г., по времето, когато Гърция прие еврото.

Преди това той управлява в продължение на две години гръцката телекомуникационна компания ОТЕ. Рапанос е защитил докторат по икономика в канадския университет Куинс. 

*Актуализирано в 15.45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 8
bgMan
преди 11 години
А закле ли се да не лъже и да не краде никога повече???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 8
keizer
преди 11 години
Ай честито да им е на Гърците - да видят и те какво е това тройна коалиция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още