fallback

ЕЦБ обмисля замяна на рейтинговите оценки със свои собствени

В случай, че банката вземе подобно решение, влиянието на Standard & Poor's, Moody's и Fitch ще бъде намалено, посочва неин служител

18:01 | 21.06.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) обсъжда средносрочен план за отмяна на кредитните рейтинги по правителствените облигации в еврозоната и замяната им със собствена система за оценка, която да определя дали дадени ДЦК могат да се използват за обезпечение, съобщава CNBC, позовавайки се на запознати източници.

На срещата си днес ЕЦБ ще обсъди и конкретни мерки в подкрепа на Испания и нейните банки, като например допълнителното облекчаване на изискванията за вида облигации, които испанските финансови институции могат да използват като обезпечение.

Дискусията се провежда в момент, когато Мадрид е заплашен от ново понижение на кредитната оценка за страната, този път от малката рейтингова агенция DBRS.

Ако ЕЦБ не промени рейтинговите си правила, решението на DBRS ще доведе до допълнително оскъпяване на финансирането от ЕЦБ за испанския банков сектор.

От началото на дълговата криза членове на ЕЦБ нееднократно са критикували действията на рейтинговите агенции.

„В случай, че управителният съвет на ЕЦБ вземе подобно решение, влиянието на Standard & Poor's, Moody's и Fitch ще бъде понижено“, коментира пожелал анонимност източник на централната банка. „От друга страна това ще разшири кръга от облигации, които банките от изпитващите затруднения страни могат да използват като обезпечение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още