IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отпусна 26,3 млрд. евро тримесечни кредити на банките

Централната банка увеличава леко паричното предлагане, като все повече банки търсят средства

16:44 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ отпусна 26,3 млрд. евро тримесечни кредити на банките

Европейската централна банка е отпуснала тримесечни кредити за 26,295 млрд. евро на търговските банки от еврозоната. За кредитите са кандидатствали 50 финансови институции, пише MarketWatch.

Лихвеният процент по заемите се определя на база средната лихва по седмичните операции за рефинансиране за срока от три месеца. Към момента този процент е 1%, но според анализатори на заседанието на ръководителите на банката през следващата седмица може да има понижение.

В четвъртък падежират тримесечни кредити за 25,13 млрд. евро, което означава, че централната банка увеличава леко паричното предлагане в еврозоната.

На предишния тримесечен аукцион, който бе през май, заявки за кредити подадоха 33 банки от еврозоната.

Търсенето на кредити от ЕЦБ се увеличава значително през последните дни, тъй като ефектът от тригодишните заеми, отпуснати през декември и февруари, започва да се изчерпва. Седмичните заеми от ЕЦБ вчера например достигнаха най-високата си стойност от началото на годината.

Банките от периферията на еврозоната са основен клиент на централната банка, тъй като достъпът им до финансиране е доста ограничен, пише още медията. ЕЦБ обаче не предоставя имената на банките, участващи в кредитните операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още