fallback

Атина към Европа: Отговорете на жертвите ни с ново преструктуриране

Гърция ще поиска предоговаряне на мерките за икономии, заложени в плана на кредиторите

16:44 | 28.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция ще поиска на срещата на върха на ЕС в Брюксел евросъюзът да "отговори на жертвите", направени от гърците, с предоговаряне на плана с мерки за икономии, предаде АФП.

Това послание, съдържащо се в писмо на премиера Андонис Самарас, ще бъде предадено от президента Каролос Папуляс, който ще ръководи гръцката делегация на срещата, съобщава в."Та неа".

Президентът ще бъде начело на гръцката делегация на срещата на върха на ЕС, започваща днес в Брюксел, тъй като заради операция на окото лекарите забраниха на премиера Самарас да пътува.

В писмото Самарас подчертава, че изборите на 17 юни са доказали, че мнозинството от 11 милиона гърци са избрали проевропейска ориентация.

Самарас изтъква, че рецесията, оказала се по-сериозна от предвижданията, налага ревизия на плана с мерки за икономии, подписан през февруари в замяна на предоставянето на Гърция на нова помощ от общо 130 милиарда евро от международните кредитори - ЕС и МВФ.

Представителите на т. нар. тройка - Европейският съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), които трябваше да пристигнат в Атина в понеделник, ще направят посещението си в началото на следващата седмица с цел оценка на ситуацията в Гърция.

Гърция иска отлагане с минимум две години до 2016 г. на целите за оздравяване на икономиката и се обявява за отпадане или замразяване на редица мерки в меморандума като например съкращенията на 150 000 държавни служители до 2015 г.

След продължилия два месеца политически вакуум около изборите Гърция е изправена пред криза на ликвидността. Брутният вътрешен продукт може да намалее с 6,7 процента през 2012 г.,  вместо предвидените по-рано 5 процента, а безработицата достига 22,6 процента.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още