fallback

Италия преодоля успешно пазарния тест с емисия 3-годишни облигации

Въпреки снижения тази нощ рейтинг на страната беше пласиран максималният обем от 3,5 млрд. евро при доходност от 4,65%

15:47 | 13.07.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Италия емитира 3-годишни държавни облигации на стойност 3,5 млрд. евро, като доходността по тях се понижи до 4,65% годишно спрямо предходния аукцион на ценни книжа с аналогичен матуритет, проведен на 14 юни, когато тя бе 5,30%, съобщи MarketWatch.

Това се случи, въпреки че тази нощ международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на страната с 2 степени до Ваа2, оставяйки го само на още две над неинвестиционния статут, поради което емисията се определя като успех.

Доходността но италианските държавни облигации спада от достигнатите критични нива, след като на своя среща в края на юни лидерите на страните-членки от Европейския съюз взеха решения в подкрепа на страните, които имат проблеми с високата цена по заемането на капитал на международните пазари.

Набраните средства от днешната емисия са в горния край на предварително определения диапазон между 2,5 млрд. евро и 3,5 млрд. евро, а презаписването достигна 1,73 пъти при 1,59 пъти на аукциона през юни.

На вторичния пазар доходността по базовите 10-годишни италиански държавни облигации падна под най-високите стойности за деня до 5,97%, но е със 7 базисни пункта над нивото от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още