IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Мурсия тръгна по пътя на Валенсия

Автономната област вероятно ще е втората, потърсила държавна финансова помощ

12:00 | 23.07.12 г.
И Мурсия тръгна по пътя на Валенсия

Испанската провинция Мурсия е на път да стане вторият автономен регион, който ще поиска помощ от испанското правителство, предаде Ройтерс.

В интервю ръководителят на местното правителство Рамон Луис Валкарсел обяви, че ще поиска 200-300 млн. евро от държавата, като изрази надежда, че средствата ще бъдат достъпни през септември.

По-късно излезе официално съобщение от местните власти, в което се посочваше, че засега само се обмисля опцията за държавна финансова помощ, но конкретни действия не са предприети.

Според испанските медии още 5 от 17-те автономни испански области ще се обърнат към Мадрид за финансова помощ – Каталуния, Кастилия ла Манча, Балеарските острови, Канарските острови и Андалусия.

Каталуния – най-голямата испанска област по размер на брутния вътрешен продукт (БВП), е и най-задлъжнялата. Министърът на икономиката на региона коментира пред италианско издание, че все още местните власти не са взели окончателно решение дали да потърсят помощ от централното правителство в Мадрид.

Той обаче признава, че натискът върху хазната на областта значително се е увеличил, тъй като местните власти нямат достъп до световните пазари.

Задлъжнелите испански региони са основна грижа на правителството и сериозен източник на притеснения за инвеститорите. Областите нямат достъп до международните пазари, а тази година трябва да рефинансират дълг за 36 млрд. евро, отбелязва агенцията.

Централното правителство в Мадрид подготви и специален фонд в размер на 18 млрд. евро, за да подкрепи финансово закъсалите области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още