IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около Испания отново разколеба европейските инвеститори

Европейските пазари разбират, че краткосрочно решение не съществува, коментира анализатор

19:16 | 24.07.12 г.
<p>
	<em>Фондовата борса във Франкфурт, 24 юли 2012 г. Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт, 24 юли 2012 г. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси затвориха за пореден ден на червена територия, след като Moody’s понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Германия до негативна, а несигурността около Испания се задълбочи, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,47% до 251 пункта.

„Европейските пазари разбират, че краткосрочно решение не съществува“, казва Филип Жизел, директор за пазарни изследвания на BNP Paribas Fortis Global Markets.

„Решението се състои от две стъпки. Трябва да стабилизираме нещата достатъчно, за да понижим дефицитите, както и да реформираме трудовите пазари, за да повишим конкурентоспособността на икономиките. Най-оптимистичният сценарий е да спечелим време, в което положението постепенно да се подобри“, коментира той.

Натискът върху испанските индекси продължи за трети пореден ден поради опасения, че и други регионални правителства ще поискат финансова подкрепа от Мадрид.

Доходността по 10-годишните испански облигации се повиши с нови 8 базисни пункта до 7,52%.

Нивото от 7% бележи „психологическата граница, която Испания определено е прехвърлила“, казва Жизел. „Финансирането над това ниво става изключително трудно. Ако си припомним други страни като Ирландия и Португалия, те трябваше да бъдат спасявани, след като доходността по облигациите им достигна 7%. Ето защо Испания не може да остане в това положение прекалено дълго“.

Решение в подкрепа на Испания може да бъде евентуално ново понижение на основните лихвени проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), допълва той.

„Може обаче да е необходимо нещо по-драстично от  LTRO (дългосрочната операция за рефинансиране предприета от банката по-рано през годината). Това може да помогне като осигури известно време, което обаче те трябва да използват, за да решат дългосрочните проблеми“.

Испанският IBEX 35 се понижи с 3,58% до 5956 пункта.

Освен в Германия Moody’s Investors Service понижи и перспективата пред кредитните рейтинги на Холандия и Люксембург, също до негативна, цитирайки нарастващата несигурност около ситуацията в еврозоната.

Оптимистичните новини за производствената активност в Китай, която през юли отбеляза 5-месечен пик, не успяха да подкрепят европейските индекси.

Германският DAX 30 се понижи с 0,45% до 6390 пункта. На зелено приключи сесията SAP AG, след като обяви ръст от 12% на печалбата си за второто тримесечие на годината и потвърди прогнозата си до края на 2012 г.

FTSE 100 в Лондон изгуби 0,63% до 5499 пункта, докато CAC 40 се раздели с 0,87% до 3075 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още