IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталуния също поиска помощ от Мадрид

Финансовият министър на Люксембург Люк Фриден заяви, че страните от еврозоната са готови да помогнат на Испания

19:54 | 24.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Финансовият министър на Люксембург Люк Фриден. Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Люксембург Люк Фриден. Снимка: Ройтерс

Финансовата ситуация около Испания продължава да се усложнява, след като Каталуния се оказа поредният регион, който поиска финансова подкрепа от Мадрид, съобщава BBC.

Междувременно Испания трябваше да плати лихва от 3,7% по 6-месечни облигации - значително над доходността от преди няколко месеца.

С нарастването на напрежението европейски лидери призоваха за незабавно прилагане на договорените миналия месец мерки в подкрепа на Испания. Те включват директна помощ за испанския банков сектор, която няма да влоши фискалната позиция на правителството в Мадрид.

Испания, Италия и Франция предупредиха, че е налице „притеснително забавяне“ в прилагането на споразуменията от срещата на лидерите на еврозоната от 29 юни.

„Скоростта на прилагането на мерките е от изключително значение за успеха на интервенцията“, се казва в изявление, публикувано от испанското външно министерство.

Доходността по 10-годишните испански облигации достигна рекордните 7,6%.

По-рано днес агенция Moody's предупреди, че е все по-вероятно Испания да поиска цялостен спасителен пакет.

Като резултат агенцията понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Германия до негативна – първа стъпка към евентуално понижение на рейтинга на страната през следващите 2 години. Рейтингът на германското правителство е „ААА“.

По-рано днес финансовият министър на Люксембург Люк Фриден заяви, че страните от еврозоната са готови да помогнат на Испания, съобщава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още