IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Shell намаля с по-ниските цени на енергоносителите

Стратегията на компанията за ръст донякъде компенсира финансовия резултат, твърди главният изпълнителен директор Петер Фозер

12:51 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Shell намаля с по-ниските цени на енергоносителите

Royal Dutch Shell PLC обяви свиване на печалбата от основната дейност с 12,7% през второто тримесечие, след като по-високият добив на нефт и природен газ не успя да компенсира спада в цената на суровия петрол и слабото потребителско търсене, съобщи MarketWatch.

“Нашият бранш остава свидетел на значителна волатилност в цените на енергията вследствие на икономическата и политическата динамика“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Петер Фозер. Той обаче добави, че дългосрочната инвестиционна стратегия на  Shell ще ѝ помогне да устои в трудния период.

„Придвижваме се напред във волатилен период. Печалбите ни намаляха с цените на енергоносителите, но стратегията ни за ръст донякъде компенсира крайния резултат“, каза Фозер.

От компанията посочиха, че чистите ѝ настоящи разходи по доставките – индикатор, който се следи с голямо внимание, тъй като изчиства печалбите и загубите от запасите и останалите неоперативни еднократни влияния – са достигнали през второто тримесечие 5,72 млрд. долара при 6,55 млрд. долара през аналогичния период на 2011 г. Очакванията на анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires, бяха за свиване на тези разходи само до 6,46 млрд. долара.

Общият добив на петрол и природен газ е достигнал 3,103 млн. барела петролен еквивалент дневно, което е ръст от 1,9% на годишна база, след като развитието на огромните проекти на Shell в Катар и Канада е помогнало да бъдат компенсирани ефектите от загубата на петролни находища чрез продажбата на активи. Анализаторите обаче очакваха ръст на добива от 4%.

Нетната печалба за второто тримесечие е намаляла с 53,1% до 4,06 млрд. долара на годишна база. Приходите също са се понижили до 119,89 млрд. долара спрямо 124,56 млрд. долара през второто тримесечие на миналата година.

Печалбата на акция с отчитане на потенциалното разводняване е 65 цента при 1,39 долара през същия период на миналата година.

От компанията обявиха, че ще увеличат дивидента си с 2,4% до 43 цента за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още